Kép: Origo

Az Európai Parlamenti erőviszonyokat érintő tervről beszélt még a múlt héten Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője. A magyarokkal és lengyelekkel közös képviselőcsoport megalakításának tervét árulta el egy interjúban – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Pócza István, a Danube Institute kutatási igazgatója elmondta: Az új frakció ötlete azért érdekes, mert három különböző frakcióból jöhetne létre, az egyik a Fidesz, mely a Néppártból jönne, a másik a Liga, amely az Identitás és Demokrácia nevű képviselőcsoportban foglal helyet, míg a lengyel Jog és Igazságosság párt az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójában van.

Az egyik út, hogy létrehoznak egy új tömörülést, vagy valakinek át kellene lépnie egy másik frakcióba, de olyan komoly ellentétek vannak az egyes pártcsaládok pártjai között, hogy az utóbbira kisebb az esély. Egy ilyen átalakulás nagyon komolyan átrajzolná az erőviszonyokat, szellemi és politikai szempontból, ha az olasz, a magyar és lengyel erők fognának össze. Ez lépéskényszerbe hozná a konzervatív vagy jobboldali pártcsaládokat, például a Néppártot, mert egy ilyen konzervatív alternatíva vonzó lehet sokak számára, olvasható a Híradó.hu oldalon.