Budapest csatlakozik az európai nagyvárosokat tömörítő Eurocities kezdeményezéséhez, tette közzé közösségi oldalán Karácsony Gergely.

Március 24-én déli 12-kor egy rövid percre megáll a közösségi közlekedés is Budapesten, hogy osztozzunk azok gyászában, akiktől szeretteiket, barátaikat, ismerőseiket vette el a járvány. És ezzel a gesztussal szeretnénk megköszönni mindazok munkáját, akik a frontvonalban küzdenek a járvánnyal, orvosoknak, rezidenseknek, ápolóknak, mentősöknek, és azoknak is, akik munkájukkal a korlátozások idején is működtetik a városainkat és Magyarországot.

A főpolgármester egyebek között megemlíti azt is: Tudom, az egy perces csend gesztusa nem csökkenti a gyász fájdalmát, nem enyhíti a sok szenvedést, amit a járvány és annak következményei okoznak. De talán alkalmas arra, hogy emlékeztessük magunkat: nem törődhetünk bele, nem fásulhatunk bele a nap mint nap közölt drámai adatokba.

Az emlékezés és a hála gesztusai nem az egyre alpáribb hangú politikai viták felhangosítását, hanem éppen azok lehalkítását célozzák. Mert a vírus nem válogat, nincs kormánypárti járvány és ellenzéki járvány, miként nincs kormánypárti oltás és ellenzéki oltás sem. A drámai halálozási adatok, a járvány pusztítása csakis az együttműködés és az együttérzés parancsát rója minden döntéshozóra. Az emberséget. Politikai lózungok és hamis sikerpropaganda helyett emberséges tetteket és emberséges szavakat.

Abban nincs kételyünk, hogy a bejegyzés nagyobb részét komolyan gondolja a főpolgármester. Viszont gondolatainak utolsó három mondatát már kétkedve fogadjuk, hiszen a gesztusok és lózungok nagymesterének eddigi cselekedetei nem ezt igazolták. Nem szólva arról, hogy a „hamis sikerpropaganda” említése alattomos, egyértelműen politikai hátterű megjegyzés.

Ám ha tényleg komolyan gondolja – politikai lózungok és hamis sikerpropaganda helyett emberséges tetteket és emberséges szavakat. – mondatát, Isten adja cselekedjen is így, akkor gratulálunk.

Bár az sem ártott volna, ha már az első hullám idején, amikor a járvány a fővárosi fenntartású Pesti úti idősottban szedte áldozatait, legalább személyes megjelenésével bizonyította volna együttérzését. Ám mivel ezt a mai napig elmulasztotta, azt kell gondolnunk, valami mégsem stimmel a nagy részvét körül.