A kommunizmus hazát váltott, és a Szovjetunió helyett Amerikába költözött Schmidt Mária szerint. A történész a Látószög blogon közzétett cikkében arról is írt, hogy Orwell 1984 című művéről ma már a mai nyugati haladók által szorgalmazott szép új világra asszociál.

Schmidt írásában felidézi, hogy mikor a nyolcvanas években, akkor még szamizdatban, először olvasta Orwell 1984 című, nálunk tiltott könyvét, arra a szovjet típusú kommunista rendszerre ismerte rá benne, amiben élt. „Nemrég azonban, újra kézbe véve, már csak a mai nyugati haladók által szorgalmazott szép új világra asszociáltam: az életmód és egyéb kisebbségek agresszív nyomulására, a fajelmélet felmelegítésére és középpontba állítására, a szólásszabadság ellehetetlenítésére, a társadalmi kohézió szétporlasztására, a szolidaritás megszüntetésére” – írja. Majd így folytatja:

Ahogy a népi demokráciák esetében fosztóképző volt a népi, úgy a mai liberális is a szabadságellenesség fedőszavává vált. A népi demokráciában a reakciósok és az imperialista ügynökök veszélyeztették a haladást, vagyis a Párt, pontosabban az élcsapat uralmát, a mai liberális demokráciákban a tájékozatlan, idős, ostoba és nacionalista tömegek, valamint populista vezetőik állnak a globális jövő útjában. Gátolják annak a nemzetek feletti jövőnek a beköszöntét, ami kísértetiesen emlékeztet minket arra a régire, amit nem is olyan régen még a kommunisták akartak nemzetközivé tenni. Minden hivatalos alkalommal az Internacionálét kellett énekelnünk, vagyis az, hogy „nemzetközivé lesz holnapra a világ.”

Végül egy harmadik idézet:
„A 21.század elejére a Nyugat elitjének egy meghatározó része idegösszeroppanást kapott és azóta folyamatos morális válsághelyzetet vizionál. Liberális demokráciája paranoiás korszakát éli, pánik üzemmódba kapcsolt és felszámol mindent, ami összeköthet, amire közös jövő épülhetne, beleértve a legfontosabb alapelveket: a szólásszabadságot, a törvény előtti egyenlőséget és a szolidaritást. Hadat üzent a kereszténységnek, a nemzetnek, a tisztes munkának, a versenynek, egyszóval mindazoknak az értékeknek, amelyek századokon keresztül biztosították a nyugati civilizáció túlélését.”

A teljes írást itt olvashatják.