Világeseményt szervezni jó dolog, mert felhívja a figyelmet Magyarországra és rengeteg bevételt hoznak az ide látogató turisták, a televíziós jogdíjakról nem is beszélve. A Forma1 ezt már bebizonyította, sőt azt is, hogy minél többször megismétlődik az esemény, annál gazdaságosabbá válik. Most ugyanez várható a vadonatúj MotoGP-pályától, amelyet Kelet-Magyarországon, Hajdúnánás mellett építenek fel.

A GPhírek szerint  pályaépítés költségvetése várhatóan 60 milliárd forinton belül marad, viszont a MotoGP nagydíj révén évente 18-25 milliárd forintnyi indirekt bevétellel lehet számolni. Ez azt jelenti, hogy az építkezés 4-5 év alatt megtérülhet és utána már csak nyereséget termel, még akkor is, ha mindig lesznek – ehhez képest – kisebb járulékos költségei.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy általa fejlődik a keleti régió is és nagyobb lesz a vonzereje akár a befektetők számára is. Egyelőre annyit tudni róla, hogy az M3-as autópálya mellett 500 hektáron épül meg, a főépület kétszintes lesz, az emeleten kap helyet a sajtóterem (kb. 3-4000 négyzetméter) és a VIP-vendégek terei (5-6000 négyzetméter), itt lesznek az üzemeltetési területek, a rendezvényszervezés és a multifunkcionális terek.

A pálya nyomvonala gyorsabbnak ígérkezik a Hungaroringnél, és ezt a tenderkiírás is alátámasztja. A pálya 4,4 kilométeres lesz, 16 kanyarból és egy nagyjából egy kilométeres egyenesből áll.

Az interneten egészen eddig csupán a beruházás helyszínét adó földeket láthattuk. Most azonban megjelentek az első látványtervek is egy világépítészeti honlapon. A pályázatot a hazai BORD Építészeti Stúdió nyerte el, ugyanaz, amely a debreceni Aquaticum aquaparkot is tervezte. Ezen a linken még több látványtervet nézhetnek meg.