Ismét Magyarországról posztolt Twitter-oldalán Sophie in t’ Veld: szerinte a vita Magyarországgal és Lengyelországgal nem jogi, hanem politikai természetű, – jelentette ki a napokban a holland szociálliberális D66 párt EP-képviselője, mely párt eddig is Mark Rutte koalíciós kormányának tagja, a márciusi országgyűlési választásoknak pedig nagy nyertese volt.

Posztjára Varga Judit igazságügyi miniszter úgy reagált, hogy „jól ismerjük már Sophie In’t Veld képviselő asszonyt, a jogállamiság »hősét« és a hazug Sargentini-jelentés egyik legnagyobb támogatóját.”

A jól ismert jelentés vitájában a holland EP-képviselő a magyar kormányt a média szabadságával, a bevándorlás-ellenességgel és a korrupció vádjával támadta. Mint emlékezetes, a Sargentini-jelentés egy helyütt Orbán Viktort megvádolta azzal is, hogy „nyilvánvaló” antiszemita sztereotípiákkal élt 2018. március 15-ei beszédében. Ezzel szemben épp Sophia in t’ Veld az, aki nyakig van a palesztin szervezkedésben és az Izrael-kritikus politizálásban. A holland balliberális D66 párt tagjaként épp ő támogatott a múltban Izrael-ellenes interpellációkat az EP-ben. Manfred Gerstenfeld, a hollandiai antiszemitizmus nemrég elhunyt kutatója szerint a D66 olyan párt, melynek alsóházi képviselői között „Izrael-ellenes gyűlöletszítók” ülnek és palesztin szervezeteket támogatnak.

In t’ Veld más, kényes témákat is feszeget: „tanúi lehetünk a biztonságos abortusz elleni durva fellépésnek Európában, amely veszélyeztetni a nők egészségét és jólétét. Kutatások szerint az európai terhességek 43%-a nem eltervezett. A nőknek diszkriminációmentes hozzáférésre van szüksége a törvényes és biztonságos abortuszhoz, hogy megelőzhessük a nem biztonságos abortuszt, mely életüket veszélyeztetni.”

Az EU-ban 2018-ban egyébként 4,98 millió újszülött született, ennek a 43%-a 2 millió 143 ezer – ennyi esetben szeretné In t’ Veld garantáltnak látni a magzatok meggyilkolását.

Forrás és kiemelt kép: Mandiner