Akinek felmenői szovjet hadifogságba estek, most sokat megtudhat elhurcolt szeretteiről – Írja Varga Mihály miniszter Facebook bejegyzésében.

A Nyelvtudományi Kutatóközpont mintegy 682 ezer Szovjetunióba hurcolt magyar hadifogolyról hozott létre kereshető adatbázist.

„Ám a hazatérteket sem a szabadság várta. Megbélyegzettek lettek, bizalmi állásba nem kerülhettek. A Szovjetunióban eltöltött időt sokaknak még a munkaviszonyába sem számították be. Az egykori elhurcoltak, a megtorlástól félve, a közelmúltig kinti „tapasztalataikat” nem merték elmondani. Emlékeztek még a szabadulásuk alkalmával kapott „jó tanácsra”: „Aki otthon beszélni mer az itt látottakról, azt visszahozzuk”.

Most végre sok család megtudhatja, mi történt hozzátartozójukkal. Budai és óbudai honvédek is megszenvedték a hadifogságot, több ezer család hiába várta haza az édesapákat, fiúkat, nagybácsikat – olvasható a bejegyzésben.

Az oldalt a Magyar Nemzeti Levéltár, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Uniós Projektek Igazgatósága tartja fenn. Az Oroszország által átadott – gyakorlatilag kézzel írt – cédulákat jelentő, cirill betűs adatbázis automatizált átültetését magyarra az ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont (NYTK) kutatói végezték.

Forrás: Facebook