Úgy áll a helyzet, hogy ezt bizony a jövőben nem csak gondolhatja, de minden további nélkül le is írhatja bárki a Facebook bántalmazásra és zaklatásra vonatkozó új irányelvei szerint. Nem kell tartania válogatott retorzióktól, hosszabb-rövidebb vagy épp örökös tiltástól, s valószínűleg attól sem, hogy bármely közszereplő halálát kívánva ne akadna több tucatnyi követője, akik virtuális visszhangként harsogják majd a megerősítést. Sic transit gloria mundi – mondhatnánk, ha nem csupán arról lenne szó, hogy a legnagyobb közösségi média most szentesíti a meglévő gyakorlatát, mintegy közkívánatra, s a kontraszelekció egyenlősítés nevében extra jogokkal ruházza fel a csőcseléket.

Nem minden ok nélkül tartok azonban attól, hogy a világ dicsősége elmúlott, már amennyiben a lemenő Nap irányába tekintek, bár kétségkívül nehéz érzékelnie a víz hőmérsékletét annak a békának, akinek a fazeka alatti parázsra gondos kis kezek jó ideje hordják a tűzifát. De miről is van szó?

A Guardian cikke alapján az Index írta meg, hogy egy, a tavalyi év végén született, mintegy háromszáz oldalas dokumentumban a Facebook azon új irányelveit részletezi, amelyek lehetővé teszik többek között azt is, hogy az egyszeri sutyerák közszereplők halálát kívánja. Magánembereknek persze nem jár ez a kiváltság, csak közszereplőknek, s hogy kik is ők pontosan, azt is elárulja a Cukorhegyi Birodalom. A meghatározás igen tág, hiába, a szabály, az (gumi)szabály, de ebbe a körbe tartozik minden politikus – remélem nincsenek kivételek, különben fájhat a főszerkesztőm feje –, függetlenül attól, hogy milyen szinten politizál, s hogy megválasztották-e vagy sem, illetve az olyan újságírók is idetartoznak, akik

nyilvánosan írnak, vagy szóban kommunikálnak.

Mondjuk, mi itt az alvégen már megszoktuk a liberális törődést, de mi lesz veled, drága jó nagybetűs szaGma, ki ott lakozol a tükörhegyen túl? Aggódom érted!

Közszereplőnek számít továbbá bármely vlogger, influenszer, vagy olyan online hírnévvel bíró akárki, akinek több mint százezer követője, rajongója akad valamelyik közösségimédia-fiókján, sőt, a hírekben való szereplés is elegendő ahhoz, hogy megfossza a delikvenseket a védelemtől. Szóval, ha egy átlag Jimmy, aki elkap egy gyereket, mielőtt az figyelmetlenül a busz elé lépne, s történetesen Turmp nevével ellátott sapkát vagy pólót visel, mostantól nem csak a BLM aktivistáinak cipőjét csókolgathatja, de el kell viselnie – lévén közszereplő, ugye – a Facebookon rázúduló „I kill you asshole” jellegű kommenteket is. Hiába, jó tett helyébe jót várj.

Szintén közszereplők azok, akiket az elmúlt két évben legalább öt cikkben, címben, alcímben vagy előzetesben említettek, kivéve a tizenhárom évesnél fiatalabb gyerekeket. Ez speciel megnyugtató, mert ilyenformán egy nyolcadikos vloggert már nyugodtan el lehet küldeni a pusztulatba, mivel feltehetően betöltötte a tizennégyet. Persze „nem tudja mi vár, mi vár, mi vár rá”, de ez kit érdekel?

Apropó, visszatérve az öt cikkre vagy címre! Képzeljük el, mit szól majd Mari néni, ha az ura – aki a 78-as trolin a járókeretével akadályozott meg egy, a rejtett erőforrásaink által elkövetni kívánt zsebtolvajlást, s ezért méltán a 444 címlapjára került, innen pedig átvette a hírt a többi függetlenobjektív –, közösségi oldalát közszereplővé válásának másnapján elöntik „a rák egye ki a béledet” típusú jókívánságok. Na, mit? Ha az nem viszi el, akkor majd ez?

Figyelemreméltó eleme továbbá az új szabályozásnak az is, hogy az 1900 előtt elhunytak szabadon mószerolhatók, csakúgy, mint a kitalált karakterek, ilyenformán például a Próféta, aki nézőponttól függően akár mindkét kritériumnak megfeleltethető, dupla ívet kaphat haragosaitól; a következő Charlie Hebdoig legalábbis. Ha pedig valaki azt találná posztolni az örökkévalóságnak, hogy Leia hercegnő vagy Dorothy az Ózból egy pont-pont-pontos pont-pont-pont, mostantól az is rendben lesz, legfeljebb parázs, ám építő vita alakulhat ki arról, melyik nem létező a nagyobb ribanc.

Végső soron az agyhalál Facebook általi legitimálása egyeseknek kedvez, míg másoknak nem, mindenesetre az valószínűsíthető, hogy a DK kommentszekciója izgalmas év elé néz, több okból is: akik istenükre hallgattak az orvosok helyett, azokat a Covid tizedelheti meg, akik viszont túlélik a ragályt, immár „jogszerűen” tehetik azt, amit eddig a nagy testvér csak egy fél mosollyal nézett el nekik.

Címlapkép: pixabay.com