Jó negyedszázada írok szatirikus jegyzeteket, de a valóság rendszeresen túltesz a fantázián, nem is kell kitalálnom abszurd helyzeteket, mert az élet produkálja őket – olvasható a Vasárnap.hu oldalán, Ungváry Zsolt írásában.

Boris Johnson brit miniszterelnök bő egy hete nyilatkozta, hogy „Nagy-Britannia a menedékkérők tízezreit telepítheti Ruandába egy új partnerség keretében”. Ennek lényege, bárki, aki idén január 1-je óta illegálisan érkezett Nagy-Britanniába, mostantól áthelyezhető a közép-afrikai Ruandába.

Először azt hittem, így akarják kifigurázni a negyedszer is kétharmaddal felhatalmazást kapott Orbán Viktort, aki hosszú évek óta vallja, hogy a kivándorlás problémáját helyben kell megoldani, illetve hogy országainkat valamiképpen (mondjuk kerítéssel) kell megóvni az ellenőrizhetetlen, nagyarányú migrációtól. De nem, ez komolynak tűnik.

Az ember először is rákeres az interneten, mit kell tudni Ruandáról, mert ha már ilyen fontos szereplővé lépett elő, legyünk tájékozottak. A Wikipédiáról gyűjthető némi felszínes ismeret, de tartok tőle, ennél mélyebben az angol kormány sem mélyedt el a témában, hiszen emlékezhetünk, hogy külügyminiszterük nemrégiben összekeverte a lényegesen közelebbi Rosztovot és Voronyezst Donyeckkel és Luhanszkkal, az USÁ-é pedig Ukrajnát Magyarországgal.

Ruanda a XIX. században még német gyarmat volt, később a belgáké lett, akiknek a politikája súlyosan hozzájárult a tuszi-hutu ellentéthez, amiből a huszadik század végének egyik legvéresebb népirtása robbant ki. Kérdés, ha a hutuk a velük régóta együttélő tuszikat is olyan nehezen viselték el, hogy több százezret öltek meg közülük, vajon a véletlenszerűen érkező mindenféle etnikum milyen fogadtatásra lel?

Ruanda területe alig több, mint a negyede hazánkénak, 12 millió lakossal, vagyis 4,5-szeres népsűrűséggel. Ez egyébként még Nagy Britannia népsűrűségének is majdnem a duplája. Érdekes, hogy nem merült fel például az Egyesült Államok-beli Wyoming (2 fő/négyzetkilométer), Idaho (6 fő/négyzetkilométer), de akár Új Zéland (18 fő/négyzetkilométer) mint megoldás.

Különösen azoknak a migránsoknak tartogat az akció kellemetlen meglepetéseket, akik esetleg Dél-Szudánból keltek útra, hónapok alatt keservesen eljutottak Európába, majd mint a Ki nevet a végén-ben, egyetlen ütéssel visszaküldik őket a start mező közelébe.

Március 1-je óta jó eséllyel ukrán menekültek is érkezhettek szép számmal illegálisan a szigetországba, vajon őket is Ruandába küldik?

És mi van, ha hirtelen valamennyi ország úgy dönt, hogy felesleges migránsait Ruandába telepíti? A dánok már szagot is fogtak, a Magyar Nemzet cikke szerint „Koppenhága tárgyalásokba kezdett Ruandával egy olyan eljárás kidolgozásáról, amelynek során a közép-afrikai országba helyeznék át a Dániába érkező menedékkérőket.” El fognak-e mindannyian férni a csöppnyi országban? Különösen tekintetbe véve, hogy ott él a súlyosan veszélyeztetett hegyi gorilla még megmaradt példányainak is egy része. Őket is át kéne valami biztonságos helyre telepíteni.

Igaz, abból nagy balhé lenne, mert állatokat nem telepítgetünk csak úgy ide-oda.

Forrás: Vasárnap.hu

Szerző: Ungváry Zsolt

(Címkép: worldwildlife.org)