Markus Söder bajor miniszterelnök megelégelte Angela Merkel kancellár és kormánya tétovázását a vírushelyzet kezelésében, és megállapodott két és fél millió adag Szputnyik V védőoltás megvásárlásáról Oroszországgal – jelentette be a bajor tartományi egészségügyi minisztérium.

Markus Söder tartományi miniszterelnök szándéknyilatkozattal tette hivatalossá pénteken, hogy Bajorország 2,5 millió adag Szputnyik V védőoltást vásárol Oroszországtól – számolt be az uniós ügyeket figyelemmel kísérő Euractiv hírportál.ink.

Fotó: MTI/ EPA/ Sven Simon pool/ Frank Hörmann

A hírportál rámutat, hogy Bajorország megelégelte Angela Merkel és kormánya, elsősorban Jens Spahn német egészségügyi miniszter teszetoszaságát a járványhelyzet (és különösen a vakcina rendelések) kezelése ügyében. Spahn csütörtökön bejelentette, hogy a német kormány az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hivatalos vizsgálatának eredményétől teszi függővé az orosz vakcina megrendelését.

A tartományi egészségügyi minisztérium közleményben tudatta, hogy az oltás Oroszországból történő behozatalának lehetősége mellett arra is nyitott, hogy az orosz R–Pharm gyógyszergyár saját üzemet létesítsen a bajorországi Illertissen városában.

„Az oltásellátás terén a legutóbbi tapasztalatok azt mutatják, hogy Németországban is nagyon fontos megteremteni a helyi gyártókapacitásokat”

– szögezte le Klaus Holetschek bajor egészségügyi miniszter.

Kiemelt fotó: twitter.com

Forrás: Hirado.hu