Bocsánatot kér Hank Azaria, mert fehérként Apu hangja volt a Simpson családban. Szerinte szerepe hozzájárult a strukturális rasszizmushoz Amerikában.

A Guardian alapján a Mandiner arról ír, hogy Hank Azaria színész, aki fehérként az indiai származású üzlettulajdonos, Apu hangját adta a több mint három évtizede futó Simpson család című animációs sorozatban, azt mondta egy podcastban, hogy bár a sorozat jó szándékok alapján készült, már úgy látja, hogy mégis az hozzájárult a strukturális rasszizmushoz Amerikában.

Hozzátették: a sorozat készítőit azért is kritizálták, mert Apu karaktere egyesek szerint„sztereotip” és hogy nem fehér emberé volt a hangja. Utóbbi kritikát annak ellenére fogalmazták meg, hogy a sorozatban minden színész a legkülönbözőbb bőrszínű karakternek kölcsönzi a hangját, így például Azaria is egyszerre volt Apu, Moe Szyslak, a tisztázatlan származású kocsmáros, a fehér Comic Book Guy és Wiggum rendőrfőnök és a fekete Carl Carlson.

Annak ellenére érte kritika a sorozatot, hogy az többek között a sztereotipiákon élcelődik: a sorozat a legkegyetlenebbül a címszereplő családot alkotó fehér prolikkal bánik és mindenkit egyformán kiröhög.

A színész a podcastban arról beszélt, hogy milyen hosszú ideig nem értette meg, hogy Apu Nahasapeemapetilon megszemélyesítésével mesértheti az indiai származásúakat.

„Őszintén bocsánatot kérek. Ez fontos. Bocsánatot kérek azért, hogy részt vettem a megalkotásában. Egy részem úgy érzi, hogy oda kell mennem az ország minden indiai származású polgárához, hogy személyesen kérjek bocsánatot. Néha meg is teszem.”

A színész bocsánatkérését sokan fontosnak, de megkésettnek érzik. Az esettel kapcsolatban a Screenrant szerzője megjegyzi, hogy a sorozat nem csak az Egyesült Államokban népszerű, tehát a színész nem csak az ázsiai-amerikaiakat sérthette alakításával.

Forrás: Mandiner, hu.ign.com