Időkapszulát helyeztek el csütörtökön a Kárpát-medencei óvoda fejlesztési program keretében, magyar kormánytámogatásból épülő pécskai tanintézet egyik szegletkövében. Az Arad megyei eseményen részt vevő Grezsa István miniszteri biztos bejelentette: 2022 végéig lezárul az összesen 61 milliárd forintos költségvetésű óvodafejlesztési program.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület által épített intézmény mintegy 60 magyar gyermek ellátását biztosítja majd egy bölcsődei és két, hosszú programos óvodai csoportban. A beruházás 220 millió forintból valósul meg.

A programért felelős miniszteri biztos többek között azt mondta: „Itt, a szórványban, de a határtól egy karnyújtásnyira, hidat is jelenthet ez az intézmény, a többségi románság és magyarok, illetve a katolikusok és a kis református közösség között” Kifejtette, Klebelsberg Kuno egykori kultuszminiszter példája is azt jelzi, hogy akkor kell építkezni, amikor nehézség és kilátástalanság övezi a mindennapi életet. A Pécskán született politikus a két világháború közötti időszakban 10 éven át töltötte be a vallás- és közoktatásügyi miniszteri tisztséget, és megreformálta a magyar oktatásügyet. Hozzátette: „Ebben a pandémiában nagyon jó üzenete van a mai eseménynek, hiszen az említett kultuszminiszter hagyatéka az a rengeteg intézmény, amely egy olyan időszakban épült a megmaradt Magyarországon, amikor az ország politikailag és gazdaságilag is keresztre volt feszítve”.

A programért is felelős miniszteri biztos a rendezvény után az MTI-nek telefonon elmondta: a jövő évi zárásig 176-ra emelkedik a program keretében felépített új magyar óvodák száma, és 773-ra azoké az óvodáké, amelyeket felújítottak. A több parlamenti cikluson át folyó, összesen 61 milliárd forintos költségvetésű program keretében emellett négyszáz játszótér és több tucat óvodai sportpálya is épült, és nagy mennyiségű didaktikai eszköz került a Magyarország határain kívüli magyar óvodákba.

Az eseményről bővebben itt olvashatnak.