Rasszista és a környezetre is káros az, ha a gyerekeknek sok tejterméket adnak az iskolában, ezt állítja egyre hangosabban a radikális baloldal.

A V4NA nemzetközi hírügynökség most egy klímaaktivistát idéz, aki arra hivatkozik, hogy az ázsiaiak és feketék nagy része laktózérzékeny – ezért diszkrimináció,  ha a gyerekek sokszor kapnak tejet és sajtot.

Az Extinction Rebellion (XR) radikális baloldali szervezet egyik angliai szárnyának az aktivistája ugyanis azzal állt elő, hogy diszkriminatív az, ha a gyerekeknek az iskolában tejet és sajtot adnak. Alison Plaumer szerint a világ népességének a 65 százaléka laktózérzékeny, és közülük sokan a BAME közösségbe tartoznak, azaz fekete bőrűek, ázsiaiak vagy valamilyen etnikai kisebbség tagjai.

Éppen ezért számít rasszistának szerinte az, ha sok tejterméket kapnak az iskolában a gyerekek, annak ellenére, hogy Európában a laktózérzékenyek aránya 20 százalék alatt van, és mára már vannak laktózmentes tejtermékek is. 

A tejnél egyébként már korábban is felmerült a rasszizmus vádja. Egy ausztrál férfi tavaly a Pauls márka tejének a címkéjét találta rasszistának, mert arra az van írva, hogy „okosabb, fehér tej”. Dr. Stephen Hagan szerint ez nagyon sértő a fekete emberekre nézve, mert azt sugallja, hogy a tej csak az okos, fehér embereknek való, az okos, fekete embereknek nem. Ugyanakkor angolszász nyelvterületen a „smarter” (okosabb) kifejezést egyszerűen az alacsony zsírtartalmú termékekre használják, a „fehér” pedig egyszerűen a tej színét jelzi, amit nem lehet megváltoztatni.

 

Forrás: Origo