„Ez a könyv valójában egy Orbán-könyv. A mögöttünk hagyott tíz évet ugyanis én az Orbán-korszak első tíz évének tekintem. A korszak, amiben élünk, az Orbán-korszak.”

G. Fodor Gábor az Origonak adott interjújában a napokban megjelent kötetéről, az Orbán-szabályról többek között azt is elmondta, hogy a miniszterelnök

gondolkodása, cselekvéseinek és döntéseinek számbavétele és megértése nélkül nem lehet érvényeset mondani mindarról, ami velünk történik.

A kérdésre, hogy mit takar a cím, G. Fodor Gábor azt válaszolta, hogy magát a titkot.

A politikát emberek csinálják, és nem mindegy hogy csinálják. Van szerintem olyan, hogy politikai tudás, ennek gyakorlásához pedig sok minden kell, képességek, ösztön, észjárás. Egy kivételes tudás kivételes gyakorlásáról van tehát szó, aminek az eredménye, a következtetései mintegy szabályokba foglalhatók. Az Orbán-szabály erről szól.

A szerző még azt is hozzátette, hogy

Orbánt ez a politikai teljesítmény felteszi a nagypályára, a világpolitika alakítói közzé. Például azzal, hogy megnyerte a migrációs vitát, szava lett Európa jövőjének alakításában.

A szerző kifejtette még, Orbán politikájának talán az az egyik vonzereje, hogy mindenki számára érthető módon meg tudja mondani, hogy mi a helyzet, mi a probléma, és mit kell tenni. Az unióval kapcsolatban pedig az a helyzet, hogy egyfelől van Európa, és mi magyarok, mi is Európa vagyunk, és van Brüsszel, ami meg a probléma, mert hogy a brüsszeli bürokraták úgy tűnik, semmilyen olyan kérdést nem tudnak megoldani, ami az európai emberek életét érinti.

Hogy maradjunk a pandémiánál, még arra sem képesek, hogy érvényt szerezzenek szerződésbe foglalt akaratuknak, hogy behajtsák a nekünk járó vakcinamennyiséget. Ebből következik, mit kell tenni: meg kell tehát változtatni Brüsszelt. És a magyarok ezt értik. Európa-pártiak, de utálják Brüsszelt. Kézbe kell tehát venni az irányítást, erre irányulhat majd a most formálódó jobboldali reneszánsz.

Van az a mondás, hogy Orbánnak nem igaza volt, nem is csak egyszerűen igaza van, hanem igaza lesz. Jó néhány lépéssel előrébb tud gondolkodni, mint a riválisai és van bátorsága, hogy olyat lépjen, amit más nem merne

– zárta gondolatait a szerző.

Címlapkép: Polyák Attila / Origo