Történelmi esély az újrateremtett felvidéki magyar egység. Három szervezet összeolvadásával hivatalosan is megalakul az új magyar egységpárt Felvidéken. A tömörülés hangsúlyozottan etnikai alapon szerveződik, de üzeneteivel a szlovákságot is meg akarja szólítani.

A magyar kormány nevében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára közleményben üdvözölte az új egységpártot, hangsúlyozva, hogy a külön utas politika nem vezet célra, a magyar jövőt az összefogás jelenti, mivel ez a külhoni magyar közösségek megmaradásának záloga.

Zaklatott évtizedek után

Ahogy mondani szokták, a résztvevők messziről indultak. A rendszerváltás idején a Duray Miklós fémjelezte nemzeti-konzervatív Együttélés, a Bugár Béla elnökölte Kereszténydemokrata Mozgalom és az A. Nagy László vezette liberális Magyar Polgári Párt is színre lépett, majd 1998-ban ezek egyesülésével létrejött a Magyar Koalíció Pártja. Elnöke Bugár Béla lett, aki, miután a szervezet 2007-ben Csáky Pált választotta új vezetőjének, többedmagával kilépett az MKP-ból, és Most–Híd néven szlovák–magyar vegyes alakulatot hozott létre. Ennek következtében az MKP 2010-ben kiesett a pozsonyi parlamentből, ahol azóta sincs magyar érdekképviselet.

A vegyes párt viszont 2010-től 2012-ig, majd 2016-tól 2020-ig két szlovák kormánykoalícióban is részt vett. 2019-ben ugyanakkor nem tudott képviselőt delegálni az Európai Parlamentbe, tavaly pedig a parlamenti küszöböt sem ugrotta át. 2020-ban az MKP és két másik, időközben létrejött alakulat – a 2019-ben Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója által létrehozott Összefogás Mozgalom, valamint a több szlovák kormány volt mezőgazdasági minisztere, az MKP-t és a Most–Hidat is megjárt Simon Zsolt alapította Magyar Fórum – által indított Magyar Közösségi Összefogás nevű választási lista sem érte el a szükséges ötszázalékos támogatottságot. A megosztottság tragikomikus széljegyzeteként a 2019 elején alakult Új Egység nevű mozgalom nem is vett részt az utóbbi három párt együttműködésében…

Ebből a siralmas helyzetből kell újraépíteni a felvidéki magyar politizálást, visszaszerezve a rég kiábrándult magyar szavazók bizalmát. A feladat mégsem megoldhatatlan. Miután Bugár Béla tavaly március elején a Most–Híd összeomlása után lemondott a pártelnökségről, megnyílt az út az érdemi tárgyalások előtt.

Forrás: demokrata.hu

Forrás: parameter.sk