A jogvédő szervezet a napokban hívta fel arra a figyelmet, hogy szerinte a védettségi igazolvány – amely elvben a különböző közösségi terek látogatását is lehetővé teszi – a nevével ellentétben egyáltalán nem a védettséget igazolja.

„A kártyát mindenki megkapja, akár napokkal az első oltása után is, de ekkor még nem alakult ki a védettsége. Az igazolvány és a kormány kommunikációja hamis biztonságérzetbe ringatja az embereket. Pedig a védettség csak a második oltás után alakul ki, ezért a kártyát is csak ez után lehetne kiadni”.

A TASZ hangsúlyozta azt is, hogy a hamar kiadott igazolvány miatt romba dől az a jogi érvelés is, ami megengedi, hogy az igazolvánnyal látogathatók legyenek a közösségi terek.

„Ha a kártyával rendelkezők is fertőzőképesek, akkor a különbségtétel alapja csak az lesz, hogy kinek van kártyája és kinek nincs. Ez a fajta megkülönböztetés azonban már nem fogadható el, diszkriminatív és így alaptörvény-ellenes”

– írták.

Ezzel szemben Rusvai Miklós szerint már az első oltást követően körülbelül 50-70 százalékos az immunitás, s ez minden oltás után kialakul az első két-károm hétben. A virológus a HírTv-nek adott interjújában még azt is elmondta, hogy ezzel együtt a fertőzés átadásának az esélye is minimálisra csökken.

Az újranyitásról szóló nemzeti konzultáció résztvevőinek kétharmada, 65 százalék nyilatkozott úgy, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők kapjanak mentességet egyes korlátozások alól

– jelentette ki Dömötör Csaba, a miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Angela Merkel pedig már februárban jelezte, hogy minden uniós ország egyetért abban, hogy szükség van a védettséget igazoló digitális igazolványra, amelyet még a nyár előtt terveznek bevezetni Németországban és Ausztriában.

Gulyás Gergely a TASZ felhívásával kapcsolatban kijelentette, hogy

az alkotmányos szabályozás alapja, hogy különbségtételre akkor van mód, ha az nem önkényes. Ebben a konkrét esetben a különbségtétel pedig nyilvánvalóan mások egészségének védelmét szolgálja.

Végül hozzátette még azt is, hogy a védettségi igazolvány használata nem lesz egyedülálló, hazai sajátosság, mivel Európa számtalan országa jelent be hasonló szabályokat.

Illusztráció: pixabay.com