Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy újabb szakaszhatárhoz érkezünk, a beoltottak száma pénteken mindenképpen meg fogja haladni a 4 milliót, így szombat reggeltől életbe lépnek az új rendelkezések.

A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, a boltok és vendéglátóipari egységek 11-ig lehetnek nyitva, és a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára újra elérhetőek lesznek bizonyos szolgáltatások.

A 16 és 18 évesek közöttiek oltása az érettségi után indul, amihez Pfizer vakcinát fognak használni, ezért ma még lehet oltakozni Pfizerrel, legközelebb viszont hetek múlva kerülhet erre sor. Ennek oka, hogy a fiatalok számára félreteszik a szükséges vakcinákat.

A teraszok megnyitásának, és a további intézkedések kapcsán a miniszterelnök hangsúlyozta: amíg valaki nincs beoltva, addig még megfertőzhet másokat.

Mivel még nem vagyunk túl a járványon, még nincs mindenki beoltva, így képes lehet megfertőzni másokat. Éppen ezért a szabályokat be kell tartani

– tette hozzá.

Orbán Viktor szerint azok a nehezen kezelhető helyzetek, ahol a védettek összekeverednek a nem védettekkel. Az éttermek esetében például amikor valaki bent lesz, aki nem az asztalnál ül, annak maszkot kell viselnie, a horgászok pedig kint lehetnek majd éjfél után.

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy most már többségben vannak a védettek, a beoltottak, így indokolt, hogy hozzájuk igazodjunk, hogy ők kedvezményeket kapjanak, illetve mindenki megkaphatja a védőoltást, aki szeretné és regisztrál. Mindenki számára elegendő vakcina van Magyarországon, sőt, már több a vakcina, mint amennyien fel akarják venni az oltást.

Nagy sikernek nevezte a kormányfő, hogy mi vagyunk az egyetlen ország, amely eljutott ebbe az állapotba, mert Nyugat-Európában nem ez a helyzet, és kiemelte azt is, tévhit, hogy a keleti vakcinákkal beoltottak nem tudnak majd utazni. Mint fogalmazott: ez nem igaz, hiszen már Németország is orosz vakcinát vásárol.

Nem lesz semmi megkülönböztetés a keleti és a nyugati vakcina között

– hangsúlyozta a miniszterelnök, s hozzátette, hogyha majd lesz uniós igazolvány, akkor használjuk, de addig is kölcsönösségi alapon megállapodásokat kötünk majd az országokkal.

Orbán Viktor kitért az egyetemek ügyére is, elmondta, hogy a hazai felsőoktatási rendszer meglehetősen rugalmatlan volt, s a korábbi kommunizmusra visszavezethető tapasztalatok miatt a magyarok félve tekintenek az átalakításra, mivel sokak szemében csak állami vagy csak magán tulajdon létezik, egyéb forma nem. Viszont a korábbi államosításoknak köszönhetően hazánkban nem volt lehetőség olyan szerves fejlődésre, mint Nyugaton. Az átalakuláskor közcélú alapítványok jönnek létre, és a nekik adott vagyont kizárólag oktatásra és az egyetem fejlesztésére lehet felhasználni, és sokkal nagyobb autonómiájuk lesz az egyetemeknek. Orbán Viktor kiemelte, hogy a baloldal támadása mögött az áll, hogy az ő szemléletük internacionalista, míg az egyetemek nemzeti alapon állnak, s hozzátette azt is, hogy a világ legjobb egyetemei nem állami, hanem alapítványi formában működnek, ezért tekintett a kormány erre a formára példaként.

A baloldal oltásellenes kampányával kapcsolatban elmondta, hogy annak köszönhetően több a baloldali szavazók körében az oltásellenes, s javasolta, senki ne hallgasson a baloldali pártok oltásellenes kampányára, mert azzal nem a kormánynak, hanem magának árt.

A beszélgetés végén a miniszterelnök a táviratok megszüntetésére is kitért, mint fogalmazott: a távirat az életük része volt, ezért is adott fel még egy utolsó táviratot anyák napja alkalmából.

A nők, családanyák hatalmas munkát végeztek a válság alatt is, s ezért a helytállásért, amit az elmúlt egy évben mutattak, minden tiszteletet megérdemelnek

– zárta szavait a kormányfő.

Kiemelt kép: origo.hu