Elmondta, hogy határozottan kedvező a tendencia, de azt nem jelentheti ki, hogy túl lennénk a nehezén. Két alapvetően fontos tényezővel számolunk – közölte.

Az egyik az úgynevezett reprodukciós ráta, ami azt mutatja meg, hogy egy ember hány további embert képes megfertőzni. A meghozott szigorító intézkedések hatására 0,7-re esett vissza a reprodukciós ráta, ugyanakkor a brit mutáns elterjedésével a reprodukciós ráta megduplázódott, 1,34-re emelkedett. Ez most, a védekezés sikere révén újra 0,7 körüli értékre esett vissza – tette hozzá.

A másik az a magyar specialitás, hogy megvan a lehetőség, a szennyvizek víruskoncentrációjának mérésére. Örömmel mondhatom, hogy jelen pillanatban ez az adat is kedvező tendenciát mutat – emelte ki.

Az orvosminiszter ismételten elmondta: vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy minden Magyarországon lévő vakcina rendkívül hatásos. Az ellenzéki sajtóban torzították a vakcinák hatékonyságáról közzétett táblázat mutatóit.

A miniszter kifejtette: minél gyorsabban át kell oltani a lakosságnak minél magasabb százalékát. Rendkívül gyors a tempó. Ezen a héten körülbelül 1 millió vakcinát tudnak a magyar lakosságnak beadni.

A tárcavezető az onkológiai szűrésekről is beszélt: rengetek torzítás, csúsztatás hangzott el az ellenzék részéről ezzel kapcsolatban, és még mindig nincsen vége. A populáció szintű onkológiai szűrések azt jelentik, hogy megadott életkori csoportba tartozó egészséges embereket tünetek és panaszok nélkül 2-3 év alatt, behívásos alapon megvizsgálnak, hogy kezdeti állapotban ki lehessen mutatni a daganatot abból a célból, hogy eredményesen lehessen őket gyógyítani őket. Nagyon tudatos összekeverése folyik a daganatos diagnosztikának és a szűréseknek – fűzte hozzá.

A diagnosztika azt jelenti, hogy ha valaki a legkisebb eltérést, panaszt érzi és jelentkezik az ellátóhelyeken, a kórházakban, a járvány minden pillanatában azonnal el kell végezni a vizsgálatokat. Ez az eljárási rend nem sérült a pandémia alatt sem.

Az interjú végén a miniszter azt is elmondta: az ellenzék, ha jót akart volna tenni az emberekkel, akkor azt kellett volna hangsúlyoznia, hogy vegyenek részt minél többen a szűrővizsgálatokon, és meg kellett volna követniük a magyar embereket a tudatos csúsztatásokért.

Címkép forrás: Kásler Miklós Wikipédia