Hétfőtől, azaz május 3-tól június 13-ig asszisztensek közreműködésével folytatódik majd a szlovákiai népszámlálás, melyet a települések a Szlovák Statisztikai Hivatallal együtt végeznek. A népszámlálásnak ebbe a szakaszába bekapcsolódhatnak azok a személyek is, akik az előző időszakban ezt valamilyen oknál fogva nem tették meg.

A számlálóbiztosok segítségére elsősorban azok a személyek számíthatnak, akiknek a számlálóív kitöltésére nem volt lehetőségük internetes hozzáférés, vagy digitális ismeretek hiánya miatt. Mindez elsősorban az internetes hozzáféréssel nem rendelkező idős embereket, a zömmel romák által lakott településeket, illetve a hajléktalanokat érinti, de azok is bekapcsolódhatnak, akik az előző időszakban megfeledkeztek a népszámlálásról.

Továbbra is érvényes feltétel a szlovákiai tartózkodási hely, mely lehet állandó, átmeneti és tolerált. Az asszisztált népszámlálást igénybe vehetik az Európai Unió tagországainak azon polgárai is, akik általánosan  az ország területén tartózkodnak.

Asszisztens alatt az egyes települések által erre kijelölt személyek értendők, akik a Szlovák Statisztikai Hivatallal együtt gondoskodnak a tájékoztatásról is, mint például arról, hol lesznek az erre a célra kijelölt helyek. Jasmína Stauder népszámlálási szóvivő szerint az ügyfélfogadás időpontját a lakossági igények alapján állapítják meg a települések.

Az adatokkal való visszaéléssel kapcsolatos aggályokról a szóvivő elmondta, hogy erre nem kerülhet sor, mivel minden asszisztens, aki az adatokkal dolgozik, megfelelő adatvédelmi képzéssel rendelkezik és feddhetetlennek kell lennie.

Forrás és kiemelt kép: Felvidék.ma

A teljes írás elolvasható: felvidek.ma