Újabb fedezet-nélküli eladósodást javasolt a főpolgármester. Ebből is látszik, hogy kormányra kerülése esetén – ahogy a baloldaltól már megszoktuk – elkezdődne a felelőtlen hitelfelvételek sorozata. A most bemutatott terve szerint az uniós helyreállítási alap által kínált teljes hitelkeretet le kéne hívnia Magyarországnak. Bele kéne csapni a lecsóba, ahogy pestiesen mondanánk!

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap bemutatta a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) alternatív tervét az új uniós források felhasználásáról. A Párbeszéd és a MÖSZ társelnöke a Facebookon közvetített prezentáción úgy fogalmazott, „Magyarország történelmi esélyt baltáz el”, ha rosszul használja fel azt a 6000 milliárd forintot, amelyet az unió bocsát az ország rendelkezésére.

Kiemelte, nem értenek egyet a kormánnyal abban, hogy Magyarországnak csak a 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kell felvennie az EU-tól, szerintük ugyanis a 3500 milliárd forintos hitelkeretet is le kell hívni, hiszen az sokkal jobb feltételekkel vehető igénybe, mint a kabinet kínai vagy orosz hitelei. Karácsony Gergely hangsúlyozta, míg a kormány betonba és vasba önti, valamint klientúraépítésre használja az uniós forrásokat, addig ők az emberekhez igyekeznek eljuttatni ezeket a pénzeket, és ebben az önkormányzatok nagy segítséget jelentenek számukra.

A főpolgármester kifejtette, tervük négy pillére épül, amelyek közül a társadalmi szolidaritás megerősítése a legfontosabb, a források 45 százalékát, 2705 milliárdot fordítanák erre a célra. Ezt követően az éghajlatváltozással szembeni fellépésre fordítanák a második legnagyobb összeget, 2070 milliárd forintot, emellett a digitalizáció megerősítésére 725 milliárd forintot, a gazdaság talpra állítására pedig 500 milliárd forintot szánnak. Karácsony Gergely példaként említette, hogy a lakhatási körülmények fejlesztésére több mint 1000 milliárd forintot, a gyermekszegénység felszámolására 695 milliárd forintot, az álláskeresési járadék kiterjesztésére pedig 135 milliárd forintot költenének.

Szólt továbbá arról, hogy két centrumkórház kialakítására 300 milliárd forintot, az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére 100 milliárd forintot terveznek, emellett óvodai és iskolai esélyegyenlőség javítására 290 milliárd forintot adnának. A főpolgármester úgy fogalmazott, tervük célja, hogy az uniós pénzek okos felhasználásával egy igazságosabb, a jövő iránt elkötelezett országot tudjanak kialakítani. Jelezte, tervüket társadalmi párbeszédre bocsátják, és szívesen tárgyalnak róla a kormánnyal is.

A kormány világossá tette, csak felelős módon lehet gondolkodni a helyreállítási alapról: a 2022-től induló költségvetési konszolidáció igénye és terve fontos szempont abban, hogy a kormány csak a támogatásokat kéri egyelőre az RRF-ből és a hitel kérdéssel egyelőre kivár, mert így van mozgástere esetileg dönteni az eddig RRF-hitelből tervezett projektek magyar költségvetési forrásból való megvalósítása terén, illetve van ideje előkészíteni projekteket. – Olvasható a portfolio.hu-n

Forrás: MTI

Fotó: Bánkúti András