Benzinhiány van az Egyesült Államok keleti partján, amióta egy orosz kötődésűnek tartott hackercsoport betört az ország legnagyobb kőolajvezetéke, a Colonial Pipeline rendszerébe: a hackerek módszerei disztópikus jövőképet vetítenek előre.

A GasBuddy üzemanyagár-elemző vállalat szerint csütörtök este Észak-Karolina állam benzinkútjainak háromnegyede, a dél-karolinai, georgiai és virginiai kutak több mint fele, Washington, D.C. töltőállomásainak 42 százaléka küzdött ellátási problémákkal, de Marylandben, Floridában és Tennessee-ben is nagyjából a kutak egyharmadának voltak gondjai – annak ellenére, hogy közép-európai idő szerint szerda este 11 körül újraindult a szállítás a Colonial Pipeline múlt péntek óta leállt rendszerén.

A texasi Houstontól a New Jersey állambeli Lindenig húzódó, 8900 kilométeres csővezeték a legnagyobb az Egyesült Államokban, naponta nagyjából 2,5 millió hordó kőolajipari termék zúdul át rajta, számos olajfinomítót szolgál ki, és az USA keleti parti államai által felhasznált benzin, gázolaj és repülőgép-üzemanyag nagyjából 45 százalékát szállítja.

A Colonial Pipeline üzemeltetése komplex internetes rendszeren keresztül működik, ez a rendszer pedig múlt pénteken, május 7-én találta szembe magát egy zsarolóprogrammal. Hogy a program terjedését megakadályozza, a Colonial üzemeltetője leválasztotta rendszerét az internetről – következésképp a vezeték megszűnt bármit is szállítani.

Mindez persze a keleti part üzemanyagellátási láncában, déltől észak felé haladva igen komoly problémákat okozott, amelyet tovább súlyosbított az esendő emberi természet – a lakosság ugyanis elkezdett betárazni benzinből, így tömött sorokban sikerült jóval több benzinkutat szárazra szívni, mint amennyi egyébként is kifogyott volna naftából. Országos nevetség övezte azokat az autósokat, akik – miután minden kannájukat megtöltötték –a tűzveszéllyel dacolva műanyag szatyrokba tankoltak.

Bár a Colonial Pipeline egész héten folyamatosan cáfolta, hogy fizetett volna a zsarolóknak, a Bloomberg csütörtökön úgy értesült, hogy az olajvezeték üzemeltetője valójában nagyjából már a támadás napján, pénteken kifizetett körülbelül ötmillió dollárt (1,46 milliárd forintot) a hackereknek, és meg is kapták a titkosítást feloldó szoftvert – az azonban annyira lassú volt, hogy a Colonial mégis inkább a saját biztonsági mentéseiből kezdte el helyreállítani a rendszert, míg végül szerda este újra folyni kezdett a nafta a csövekben.

Forrás: privatbankar.hu

A Bloomberg megkérdezte Biden elnököt arról is, hogy az üggyel kapcsolatos napi eligazításai során tájékoztatták-e arról, hogy a Colonial valójában kifizette az összeget a zsarolóknak, Biden azonban úgy válaszolt, „nincs mit mondanom ezzel kapcsolatban”. A kormány mindenesetre csütörtökön elnöki rendelet útján szigorította a szövetségi hivatalokra vonatkozó kiberbiztonsági szabályokat.

Forrás és teljes cikk: mandiner.hu/ itt

Fotó: Pixabay/BBC/MTI