A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elítéli a gyermekbántalmazás minden formáját, zéró toleranciát hirdet, és bocsánatot kér az elkövetők helyett – jelentette ki a testület.

A közlemény hangsúlyozza: a gyermekek bántalmazását, az ellenük elkövetett visszaéléseket súlyos bűnnek és bűncselekménynek tartják. Mint írják, a zéró tolerancia elve arra is kiterjed, ha valakinek tudomására jut az eset, de nem jelenti az illetékeseknek. Az MKPK szervezetei a Vatikánnal együttműködve, a világinál szigorúbb szabályok alapján folytatják le vizsgálatukat minden tudomásukra jutott esetben, és feljelentést javasolnak, ha a cselekmény a világi jogszabályok alapján is büntethető.

Az MKPK kiemeli: az Egyház folyamatosan fejleszti gyermekvédelmi rendszerét, konzultál hazai és nemzetközi szervezetekkel, gyermekvédelmi szakembereket képez. A közlemény ugyanakkor jelzi: nem szolgálja az áldozatok és a társadalom érdekét az, ha rendszerszintű ok-okozati összefüggést sugalmaznak az egyházi hivatás és egy súlyos bűncselekmény elkövetésére való „hajlam” között, vagy ha egyéni és családi tragédiákat egész közösségek, egyházi és világi hivatások megbélyegzésére, lejáratására használnak fel.