Az Egyesült Királyságban érvényes járványügyi korlátozások enyhítésével idén ismét személyes részvétellel tartották meg a szigetország hétvégi magyar iskoláinak országos oktatási konferenciáját. A helyszín a londoni magyar nagykövetség volt, de a tavalyi online konferencia hagyományait folytatva lehetőség volt a virtuális részvételre is, így írországi, németországi, norvégiai és svédországi iskolák is csatlakoztak a megbeszélésekhez.

A hétvégi iskolák a helyi hivatalos oktatási rendszeren kívül, a diákok szabadidejében igyekeznek segíteni a külföldön élők gyermekeinek magyarnyelv-tanulását, illetve a magyar kultúra megismerését. A legújabb időkben, a szabadság adta lehetőséggel élve külföldön dolgozó fiatal szülők körében jól érzékelhető az az igény, hogy gyermekeik megtartsák magyar gyökereiket – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyek egyeztetésért felelős miniszterelnöki megbízott, a londoni konferencia díszvendége.

Mint elmondta, a brit hétvégi iskolák látogatói között sok olyan magyar anyanyelvű szülő is van, aki Magyarországgal szomszédos országból érkezett, és így már van tapasztalata a magyar identitás aktív fenntartásában. Szili Katalin szerint napjainkban a másod-, harmad-, sőt negyedgenerációs magyar származású fiatalok körében is reneszánszát éli a gyökerekhez való visszatérés.

Norton Éva, a Maosz elnöke szerint az Egyesült Királyságban 24 hétvégi iskolát tartanak nyilván – Észak-Írországtól Skóciáig minden tartományban működik ilyen iskola –, és a foglakozásokon országszerte mintegy kétezer gyermek vesz részt. Amint Szili Katalin elmondta, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács pedagógusai által készített, 3058 tanórából álló online tananyagot és a hozzá tartozó oktatási segédanyagot az Egyesült Királyságban működő iskolák tanárai is nagy örömmel fogadták.

A cikk további részletei itt olvashatók

Kép: MTI