Itt annyira nincs sajtószabadság, hogy nagyon. Itten úgy elnyomják az ellenzéki sajtót, mint Arthur király az anarcho-szindikalista közösség tagját a Gyalog-galoppban. „Látta, hogy elnyomott? Maga látta, ugye látta?”

Ez az agyon nyomorított, szabadságától megfosztott ellenzéki sajtó azért köszöni, jól megvan. Csak azt hazudja, hogy nincs jól. Azt ír, amit akar, ha tetszik, bármit hazudhat büntetlenül és – hiszik ők – bármikor számon kérhet bárkitől bármit. Mert ez nekik ugye emberi joguk. Nyugodtan lehet tisztességtelen a kormánypártiakkal, mert az úgy tisztességes. És bármit elhallgathat az ellenzékről, mert ugye a sajtó szabad – még akkor is, ha nem szabad.

Kedvenc állításuk, hogy a kormányoldal nem áll szóba velük, miközben két dolgot jótékonyan elhallgatnak. Egy: az ellenzéki politikusok egyike sem ereszkedik le az általuk „lakájmédiának” nevezett orgánumokhoz, hogy azok kérdéseire válaszoljon. Kettő: ha azt vetik a szemükre, hogy ők tájékoztatnak egyoldalúan, van képük azt állítani, hogy „Mi megkérdeztük, csak nem kaptunk választ.”

Arra, hogy hogyan „kérdeznek”, Deutsch Tamás közösségi oldalán megjelent történet szolgál „követendő példával” az „egészséges manipulációról”:

„Az index.hu újságírója a következő levéllel keresett meg ma 16.31-kor:
“Szerkesztőségünk cikket ír a mai napon az Európai Parlament által elfogadott, a magyar kormányt a pedofiltörvény miatt elítélő állásfoglalásáról. A közösségi oldalakon találtunk ellenzéki magyar képviselőt, akinek posztját felhasználjuk. A kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében azonban szükséges lenne, hogy a kormánypárti vélemény is szerepeljen a cikkben. Ennek érdekében kérem, hogy Képviselő úr az alábbi kérdésekre válaszolni szíveskedjen:
– Hogyan ítéli meg az EP-ben ma elfogadott állásfoglalást?
Tekintettel a téma aktualitására, a reakcióra minél előbb szükségünk lenne. A szerkesztők dönthetnek úgy, hogy a cikket élesítik, ebben az esetben utólag frissítjük cikkünket Képviselő úr nyilatkozatával.
Kérem, erre az email címre válaszolva közöljék válaszukat.
Köszönöm segítségét!”

A cikket a szerkesztők, ahogy erről bárki meggyőződhet, már jóval a levél elküldése előtt, 16.09-kor élesítették. Nyilvánvalóan a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében.
Ennyi.”

Ügyes, nemde? Így akár az is állítható, hogy a függetlenobjektív Index kormánypárti véleményt is kért, de „cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ”.

Hallgattassék meg mindkét fél. Csak az egyik sokkal jobban.