Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen az LMBT-közösséghez tartozók alapvető jogainak megsértése miatt

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen, amiért a lengyel hatóságok nem válaszoltak teljes mértékben és megfelelő módon a brüsszeli testület megkeresésére a több lengyel régió és település által elfogadott, úgynevezett LMBT-ideológia mentes zónákról szóló határozatok természetével és hatásával kapcsolatban – tájékoztatott az uniós bizottság csütörtökön.

Az Európai Bizottság a közleményében arra emlékeztetett, hogy 2019-ben számos lengyel település és régió fogadott el határozatot az úgynevezett LMBT-ideológia mentes zónák létrehozásáról.

Az uniós testület aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ezek a nyilatkozatok uniós jogot sérthetnek a szexuális irányultság alapján történő megkülönböztetéstől való mentesség tekintetében. Elmondták, a bizottság részletes elemzéseket készít arról, hogy ezek a határozatok összeegyeztethetők-e az uniós jogszabályokkal. Az értékelés elvégzéséhez megfelelő és átfogó tájékoztatásra van szüksége a lengyel hatóságoktól – írták.

Arra hívták fel a figyelmet azonban, hogy a februárban tett bizottsági felszólítás ellenére Lengyelország eddig még nem nyújtotta be a kért információkat, válasz nélkül hagyva a kérések nagy részét. Lengyelország ezzel akadályozza az uniós bizottságot az EU-szerződésekben ráruházott hatáskörei gyakorlásában, és nem tartja tiszteletben az Európai Unió működéséről szóló szerződés vonatkozó cikkében foglalt lojális együttműködés elvét sem, amely előírja a tagállamok számára az érdemi együttműködést az unió intézményeivel – közölték. Ezért az Európai Bizottság felszólító levelet küldött Lengyelországnak az együttműködés hiánya miatt – tették hozzá.

Lengyelországnak két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon az Európai Bizottság által megfogalmazott érvekre. Ennek elmaradása esetén a brüsszeli testület úgy határozhat, hogy indokolással ellátott véleményt küld, illetve végső lépésként az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti.

MTI

Fotó: REUTERS/Kacper Pempel/