Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: a nemzeti konzultáció elsődleges célja, hogy a migráció tekintetében nemzeti egységet teremtsen, mely megfelelő alapot szolgáltathat ahhoz, hogy a magyar kormány eredményesen álljon ellen azon brüsszeli nyomásnak, mely hazánkat jelentős számú migráns befogadására kötelezné. A kormányfő arról is beszélt, hogy az ukrán uniós csatlakozás olyan távoli, mint Makó Jeruzsálemtől. A miniszterelnök továbbá kifejtette, hogy a kabinet eredményesen szorította le az inflációt, a következő évben pedig jelentős béremelésekre lesz lehetőség, ha megindul a gazdasági növekedés.

Nem szabadott eddig Európában arról beszélni, hogy

a migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár,

de egy új titkosszolgálati jelentés is bizonyítja, hogy amit korábban csak a magyarok mertek kimondani, az pontosan úgy van és a migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A kormányfő szerint ráadásul a migránsok egyre inkább radikalizálódnak és emögött gyakran terrorszervezetek állnak.

A növekvő migrációs nyomás miatt idegenrendészeti szigorításra van szükség

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy hajlíthatatlan a migráció ügyében, mert ha egyszer beengedjük, akkor utána nem tudjuk kirakni ezeket az embereket.

A gyerekeink miatt kell mindent megtennünk azért, hogy ezt ne engedjük, hogy nekik ne kelljen olyan körülmények között élniük, mint az már most számos helyen is látható

– mondta.

Az illegális migránsok bármilyen beengedése oda vezet, hogy majd Magyarországon sem lehet békésen élni. Ez több nyugati országban már most is így van, ami részben a gyarmatosítás, részben a 2015-ös migrációs hullám eredménye – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint a baloldal hozzáállása érthetetlen ebben a kérdésben.

A kormány próbál egy nemzeti egységet létrehozni a migráció ügyében, de az ellenzék részéről nincs erre nyitottság, ezért a többségnek kell kitartania a magyar érdekek mellett.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy nekünk azért kell hálát adunk, mert nekünk helyén volt az eszünk amikor kellett a migráció kérdésében.

„Ha nem így lett volna, akkor ugyan abban a cipőben járnánk, mint most a nyugatiak” – fogalmazott.

Nekünk most az a feladatunk, hogy ne engedjük meg Brüsszelnek, hogy amit rosszul csináltak, azt ránk erőltessék – tette hozzá.

A kormányfő kiemelte, hogy

Brüsszel most az elhibázott döntései miatt akarja ránk erőltetni a migránsokat.

Ide akarják küldeni a saját migránsaikat, migránsgettókat akarnak létesíteni – fogalmazott Orbán Viktor.

A nemzeti konzultáció célja az egység

Brüsszelben ezért változásra van szükség, és erre lesz lehetőség az Európai Parlamenti választáson. És ezt segíti majd a nemzeti konzultáció, ami megerősítheti a magyar álláspontot Brüsszelben.

Két eszközünk van van: a nemzeti konzultáció és a nemzeti egység.  Jelenleg kétfrontos harc zajlik, meg kell védeni a déli határokat és az álláspontunkat Brüsszelben – jelentette ki Orbán Viktor.

Az erősödő migrációs nyomás miatt a magyar jogszabályokat is meg kell vizsgálni. A korábbi jogi helyzet 2015-ig jól működött, most azonban a jogszabályokon is szigorítani kell. Eddig egy idegenrendészeti szabályozással szigorítottunk, de most törvényt kell módosítani – mondta a miniszterelnök, majd hozzátette, ezt a törvényt a kormány már benyújtotta a parlament felé, jövőre el pedig el is fogja fogadni.

„A nemzeti konzultáció legfontosabb célja, hogy egységet lehet elérni vele”

– fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint az egység a legfontosabb egy nemzet életében.

A legkomolyabb probléma, hogy Brüsszel jelenleg nem jól használja a hatalmát – fogalmazott a kormányfő.

„Az Európai Uniót a béketeremtés és a jólét miatt is hoztuk létre. Ma Európában háború, békétlenség van Európában és Magyarország lemarad a világ nagy gazdasági blokkjainak versenyfutásában. Ez mind amiatt van, mert a brüsszeli vezetés olyan konkrét, rossz döntéseket hoz, amiknek mindannyian megisszuk a levét” – mondta Orbán Viktor, aki szerint a brüsszeli bürokraták nézőpontjában kell változást elérni.

A műsorban emlékeztettek, hogy

Gerhard Schröder volt német kancellár korábban azt nyilatkozta, hogy az orosz–ukrán konfliktusban már volt egy békemegállapodás-tervezet, azonban azt az ukránok, amerikai nyomásra nem írták alá.

Amit a volt német kancellár mondott, az diplomáciában közismert tény – mondta Orbán Viktor. Majd megerősítette, hogy a magyar kormány is úgy tudja, hogy Isztambulban megvolt megegyezés, amit az ukránok – amerikai nyomásra – nem írtak alá.

Amióta az amerikaiak beléptek ebbe a konfliktusba, azóta a konfliktus a lokalizáció helyett globalizálódik. Ez pedig nem érdeke Európának, hiszen az orosz-ukrán háború tönkretesz minket – tette hozzá Orbán Viktor.

A magyar gazdasági növekedésről Orbán Viktor elmondta, ahhoz, hogy a 2024-es év gazdasági növekedéséről tudjunk beszélni, ahhoz jól kell lezárnunk az idei évet. Ezért a kormányfő szerint a politikának nagyon nehéz lesz ez az elkövetkezendő a másfél hónap.

Az Ukrajna EU-tagságáról szóló tárgyalások elutasítása nem üzlet tárgya

Ott van például Ukrajna EU-s csatlakozása, mely ország – Orbán Viktor szerint – olyan messze van a csatlakozástól, mint Makó Jeruzsálemtől.

Ukrajna európai uniós tagságának, a tárgyalások megkezdésének elutasítása magyar részről nem üzlet tárgya, nem lehet összekötni semmilyen pénzügyi kérdéssel – jelentette ki a miniszterelnök.

 „amivel tartoznak, azt ide kell adni”. Az Ukrajnával való tárgyalások megkezdése, az egész kérdéskör nem kapcsolható össze a Magyarországnak járó pénzek ügyével

– hangsúlyozta.

Kiemelte: az orosz-ukrán háború tönkreteszi Európát, „az, amit most csinálunk, fenntarthatatlan”, nem szabad folytatni. Ezért Magyarország nem támogatta a fegyverküldést sem, és most sem támogatja, hogy a magyar adófizetők pénzét elküldjék Ukrajnába – mondta.

Úgy fogalmazott, „humanitárius segítséget szívesen adunk, hiszen mi is emberből vagyunk, van szívünk, keresztény ország vagyunk”, azonban „az, hogy mi tartsuk el az ukrán államot, hogy a mi pénzünkből vett fegyverekkel harcoljanak”, az Magyarországnak nagyon súlyos, a gazdasági csőddel egyenlő következményekkel járna.

2024-ben visszaépítjük a gazdasági növekedést

Majd azt is elmondta, hogy a magyar kormány három dolgot vállalat 2023-ban: a nyugdíjak értéke megmarad, egyszámjegyűvé fogja visszavágni az inflációt és, hogy a munkahelyeket meg fogjuk védeni.

2024-ben visszaépítjük a gazdasági növekedést, mert ezáltal meg tudjuk védeni és gyarapítani tudjuk a munkahelyeket, így béremelést tudunk biztosítani.

Továbbá a béremelésen keresztül a különböző támogatásokkal segíteni tudjuk a családokat a jövőben – mondta a kormányfő.

„Brüsszelnek van a kezében egy eszköz, amit bármikor be tud vetni, ha úgy látja, hogy ha az államadósság mértéke és a költségvetési hiány mértéke az unióban nem jól alakul. Bizonyos intézkedésekre javaslatokat tehetnek, amelyeket, ha egy tagállam nem fogad el, akkor ezzel az eszközzel kikényszeríthetik belőle” – fogalmazott a kormányfő.

A brüsszeli vezetés egy globalista elit megbízását teljesíti

Az a vezetés, ami Brüsszelben van, egy globalista elit megbízását teljesíti – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte: a brüsszeli vezetés nemcsak nem azt csinálja, amit a magyarok szeretnének, hanem azt sem, amit általában az európai emberek.

Az emberek nem akarnak migrációt, háborút, békétlenséget, jól megtervezett zöld átmenetet akarnak, és nem olyat, ami tönkreteszi az iparukat

– tette hozzá.

A kormányfő rámutatott: a brüsszeli vezetést foglyul ejtette egy globalista elit, pénzügyi csoportok, nagy gazdasági erőcsoportok, és a brüsszeliek döntéseit ezek érdekei motiválják, nem pedig a magyar, német, francia vagy az olasz emberek érdeke. Ezért kell változást elérni – jelentette ki a miniszterelnök.

Magyarországnak van egy saját gazdasági története, amely szerint pontosan tudja, mikor és hogyan kell visszaépíteni a gazdaságát. Brüsszel ezt figyelmen kívül hagyva hoz bizonyos javaslatokat, amelyek nagy része tönkreteszi a magyar családok életét.

Brüsszel most három ilyen javaslatot is hozott, hogy szüntessük meg a rezsitámogatást, a kamatstopot és az extraprofit adót. Itt ellen kell állnunk, ezt nem engedhetjük

– jelentette ki a miniszterelnök.

„Nemsokára lesz egy nagy vitánk gazdaságpolitikai kérdésekben is, ez jövő év januárja és szeptembere közötti időszak kérdése lesz, de összefügg a júniusi európai parlamenti választásokkal is. Ezekben a kérdésekben csak egy új európai vezetéssel tudunk megegyezni, a mostanival nem, azt mindenképpen le kell váltani” – zárta Orbán Viktor.

Civilek.info / hirado.hu / MTI

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban 2023. november 10-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán