Magyarországon az elmúlt években Európában egyedülálló onkológiai hálózat alakult ki – jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden a Debreceni Egyetemen (DE), amikor átadták az onkoradiológiai klinika új épületét.

Kásler Miklós a magyarországi onkológiai ellátás történetének felidézése után azt mondta, mára kialakult a nemzetközileg legmagasabb szinten akkreditált országos intézet, létrejött négy regionális centrum, amelynek része a Debreceni Egyetem, és a salgótarjáni centrum fejlesztésének befejezésével minden megyében működik megyei onkológiai centrum. Ezzel kiépült a teljes hazai hálózat – tette hozzá.

A miniszter erre alapozva kezdeményezte korábban, hogy ne csak az egyes intézményeket akkreditálják Európában, hanem egységesen az egész ellátórendszert.

Szólt arról, hogy Magyarország – 20 másik ország részvételével – létrehozta a közép- és a kelet-európai onkológiai akadémiát,

és ez páratlan lehetőséget kínál arra, hogy homogén rendszer, partnerség alakuljon ki az európai akadémia és a régió között.

MTI

A címlapfotó illusztráció. MTI fotó