Javában zajlik Budapesten a Dunamelléki Református Egyházkerület központjának felújítása és a 2019-ben leégett Ráday utcai kollégium újjáépítése.

Felállványozva, védőháló mögött áll jelenleg a Dunamelléki Református Egyházkerület központjának is otthont adó épületegyüttes Budapesten, a Ráday utcában. Négy szint már elkészült a 2019 januárjában leégett, majd lebontott kollégium helyén emelt új épületből. A diákotthonban negyvennyolc kétágyas szobát alakítanak ki terasszal és saját fürdőszobával. Az épület alatt teremgarázs épül, a tetején panorámás terasz kap helyet. Az egyházkerületi központban kápolna is lesz, az épület homlokzatát pedig a száz évvel ezelőtti kinézetére formálják vissza.

Berzsák Zoltán építész több református templomot tervezett az elmúlt években. Ezúttal a kollégium és a püspöki hivatalnak otthont adó Ráday és a Köztelek utcai épületszárny terveit készítette el. Mint azt a Reformátusok Lapjának elmondta, nemcsak az volt izgalmas, hogy modern szemléletben visszaidézze a Ráday utcai központ hagyományait, hanem az is, hogy megteremtse és együttműködésre bírja a különböző intézmények által használt tereket.

Forrás: református.hu

Forrás: református.hu

– A munkák mennyiségét tekintve nagyjából húsz-huszonöt százalék lehet az épületegyüttes készültségi szintje – mondta Seres László projektmenedzser, aki hozzátette: a beruházás ütemterv szerint halad. Az épületeknek szeptember végére kellene szerkezetkész állapotba kerülniük, de valószínűleg augusztus végére elkészül ez a szakasz. Már a kollégium utolsó, ötödik emeletét építik, a Ráday utcában is kibontottak mindent, amit kellett. Az új falak zömmel elkészültek, a vakolás is folyamatban van. Már elindult az épületgépészeti és villanyszerelési munka is, ezeknek az alapvezetékeit már be is húzták.

– Úgy érzem, hogy befordultunk a célegyenesbe. Az építészeknek meg a kivitelezőnek eddig volt izgalmas a feladata, amíg megtalálták ennek a régi épületnek az összes problémáját, és feltárták a benne rejlő lehetőséget. Nekünk viszont mostantól lesz az, mert elképzeljük, hogy mi lesz a falakon – mondta a református hetilapnak Balog Zoltán.

 

Forrás és kiemelt kép: reformatus.hu