Egy orosz vállalat ötmillió rubelt (25,6 millió forintot) ajánl annak a katonának, aki elpusztít vagy elfoglal egy Ukrajnának szánt nyugati tankot, mindezt azután, hogy a Kreml megfogadta: az orosz erők „ki fogják söpörni” a nyugati harckocsikat a háborús övezetből – hívta fel a figyelmet a Reuters hírügynökség.

Az Egyesült Államok, Németország és több európai ország is több tucat harckocsit készül Kijevnek adni a következő hetek folyamán, ezzel is segítve az ukrán hadsereg ütőképességét.

Moszkva „veszélyes, az eszkalációt fokozó” lépésnek minősítette a bejelentéseket. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő korábban úgy fogalmazott, hogy „a harckocsik égni fognak a frontokon”.

Az orosz Fores cég készpénzes kifizetést kínál mindazoknak, akik egy német Leopard 2 vagy egy amerikai Abrams tankot fognak vagy pusztítanak el. Hozzátették, hogy minden további támadásért félmillió rubelt (2,5 millió forintot) fizetnek.

Szakértők arra számítanak, hogy ahogy az amerikai HIMARS rakétarendszer Ukrajnába szállítása megerősítette Kijevet a harcokban, a harckocsik küldése újabb lendületet adhat a háborúban álló országnak. Noha a tankok még hónapokig nem érkeznek meg a frontra, sokak szerint tavasszal Moszkva újra intenzív támadásokba kezdhet, amely során nyugati elemzők szerint Kijevnek már szüksége lesz a jól felszerelt, modern nyugati harckocsikra.

Forrás: Magyar Nemzet

Kiemelt kép: AFP