Rongálás bűntette miatt büntetőeljárást indított a rendőrség a Pozsony történelmi központjában festékspray-vel lefújt épületek ügyében. Ismeretlen tettes „trans is beauty”, „queer power”, „god is trans”, „queer revolution is coming” feliratokat firkált az épületek falára. A tettest háromtól nyolc évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Michal Szeiff, a Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A rendőrség tájékoztatása szerint egyelőre vizsgálják, mekkora kárt okozott a rongáló azzal, hogy több épület homlokzatát is elcsúfította. Lefújták egy Kalapos utcai épület homlokzatát, a Fő téren álló régi városháza és a Prímás téren álló magisztrátus épületét. Főként egyházi épületeken jelentek meg a vörös festékkel írt feliratok, például az Irgalmas Testvérek kolostortemplomán, az Orsolyita Rend, a ferencesek, a kapucinusok és jezsuiták épületein.

„Jelenleg a térfigyelő kamerarendszer felvételeit elemezzük, ezek segítségével megtalálhatjuk a tettest” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a pozsonyi városi rendőrség.

Az Óváros városrész vezetése elítélte a vandalizmust. „Semmilyen körülmények között nem lehet egyetérteni az ilyen pusztítással. Amellett, hogy az ilyen firkálmányok rontják a városképet, az összefirkált épületek tulajdonosainak anyagi káruk keletkezett, őket terhelik a falak megtisztításának költségei” – fogalmazott az önkormányzat.

Tibor Hajdu, az érseki hivatal igazgatója a TASR-nek elmondta, sajnálatos, ami történt, a tettes jelentős anyagi kárt okozott. „Nehéz és nagyon fáradságos munka lesz megtisztítani az épületeket” – mondta.

A történtekre a Magyar Közösség Pártja közleményben reagált:

„Az MKP határozottan elítéli a pozsonyi templomok és egyházi épületek megrongálását. Egyaránt elutasítja a feliratok eszmeiségét, de legfőképp az üzenetek közvetítésének erőszakos formáját. Az MKP minden felnőtt polgár szexuális irányultságát tiszteletben tartja, azonban a társadalmi béke és a normalitás megőrzése érdekében nem támogatja semmilyen szexuális propaganda erőszakos terjesztését.

Forrás: felvidek.ma