A Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó 2021. augusztus 23-án (hétfőn) várja az érdeklődőket Vörös Győző: Machaerus. Heródes Antipász tetrarcha palotája és Keresztelő Szent János börtöne a Holt-tenger keleti partján, Jordániában. Szentföldi magyar ásatások (2009–2021) című könyvének bemutatójára, amelyre a Pesti Vigadóban, az MMA székházában kerül sor.

A Pápai Akadémiák Díjának aranyérmével kitüntetett ókorkutató, Vörös Győző régészprofesszor vezetésével, a Magyar Művészeti Akadémia égisze alatt 2009-ben magyar kutatócsoport nyert húsz évre koncessziót a jordániai Machaerus várának feltárására, dokumentálására és műemléki helyreállításának megtervezésére.

Az őszentsége Ferenc pápa 2021. szeptemberi budapesti látogatása tiszteletére megjelenő _MACHAERUS – Heródes Antipász tetrarcha palotája és Keresztelő Szent János börtöne a Holt-tenger keleti partján, Jordániában Szentföldi magyar ásatások (2009-2021) című kötetben Vörös Győző első ízben adja közre magyarul az általa vezetett szentföldi ásatás munkálatainak és eredményeinek összefoglalását.

Az MMA Kiadó gondozásában megjelenő – fotókkal, rajzokkal, 3D-s rekonstrukciós tervekkel, modellekkel gazdagon illusztrált – kötet albumszerű élményt nyújtva ismerteti meg az olvasót ezzel a keresztény, az iszlám és a zsidó kultúrkincs számára egyaránt jelentős történeti emlékkel.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

Címképen: A Machaerus erőd rekonstrukciója – állítólag itt ölték meg Keresztelő Szent Jánost. Kép forrás: könyvillusztráció)