Vasárnap van, hamarosan kialszik az olimpia lángja Tokióban. Még élénk bennem a férfi póló bronzmeccsének izgalma (megvan a bronz, megvan a becsület!), de már azon is gondolkodom: mit láttunk az elmúlt hetekben az olimpián?

Láttunk győzteseket és veszteseket, örömkönnyeket, világcsúcsokat, érmeseket… mennyi és mennyi csodát. Tényleg ezt láttuk? Nem, még ezeknél is szebbet. Küzdelmet láttunk és tiszteletet. Fájdalmat és odaadást. Lemondást és alázatot.

Magyari Alda/Fotó/Feol

Magyari Alda/Fotó/Feol

Láttuk, ahogy Magyari Alda, női pólócsapatunk húsz éves kapusa könnyezve véd az utolsó percben!

Kozák Luca és Yanique ThompsonForrás: Eurosport

Kozák Luca és Yanique Thompson/Forrás: Eurosport

Láttuk, ahogy Kozák Luca felbukik a hetedik gáton, így elszállnak álmai, aztán a következő pillanatban visszalép, hogy felsegítse szintén elesett ellenfelét – láttuk a tiszteletet.

Az aranyérmes női kajakosok!Forrás: NLC

Az aranyérmes női kajakosok/Forrás: NLC

Hallottuk, ahogy Csipes Tamara azt mondja a női kajak négyes aranyérme után: „… az utolsó ötven méteren már mind a négyen kéket láttunk…” – láttuk a küzdelmet.

Hárpataki Gábor/Forrás: Nemzeti Sport

Hárspataki Gábor/Forrás: Nemzeti Sport

Láttuk, ahogy Hárspataki Gábor, újonc karatékánk törött füllel és összemorzsolt fülekkel kiáll az elődöntőre – láttuk az alázatot.

Aki ezt látta, az igazságot látta, az értékeket, a maguk valójában – miközben minden oldalról igyekszik elnyelni világunkat a semmilyenség sötét tengere. Tisztelet, odaadás, alázat – íme, az ember. Köszönjük Nektek, drága magyar olimpikonok!

Véget ért az olimpia Tokióban, magyar éremesővel és az előkelő 15. hellyel! Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

Forrás: vasárnap.hu/Szurmai János

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt