Ahogy hazánk gazdaságát a csőd szélén állónak, az ország lakosságát szegénységben élőnek, a kormányzást diktatórikusnak és a sajtót (mármint a globalista álhírgyárakat) elnyomottnak, üldözöttnek hazudják ellenzéki megmondó emberek és lakájsajtójuk (és még sorolhatnánk a hamis állításokat), úgy hazudoznak általában a magyar oktatásügyről, bele értve a felsőoktatást is.

Biztosan azért nyerte meg az ELTE diákja is a nemzetközi matematika versenyt, mert alacsony színvonalúak az egyetemeink. Általában a gyengébbek szoktak nyerni, nemde? Ideje lenne befogni a szájukat, vagy ha ezt önként nem hajlandók megtenni, ajánlhatjuk figyelmükbe Petőfi Sándor János vitéz című művének néhány sorát: „Hanem most már elég, hallja-e kend, anyjuk (esetünkben apjuk is), fogja be a száját, vagy majd betapasztjuk.”

De be kell tapasszák azt a tények is, amelyek, mint tudjuk, makacs dolgok. Íme az ELTE közleménye:

„Az ELTE matematika alapszakának végzett diákja nyerte a 28. International Mathematics Competition for Univ­ersity Students (IMC) elnevezésű, kifejezetten egyetemisták számára megrendezett nemzetközi versenyt. Gáspár Attila 590 diák közül végzett az első helyen és egyedüliként vehette át a verseny kiemelt első díját, a Grand Grand First Prize-t.

A járványhelyzet miatt immár második alkalommal online megszervezett Mathematics Competition for Univ­ersity Students (IMC) versenyt hagyományosan Bulgá­riában, Blagoevgradban rendezik meg minden évben, és az utóbbi időben az egyetemisták egyik legrango­sabb nemzetközi versenyévé nőtte ki magát. Az online megmérettetésen két egymást követő napon kellett a versenyzőknek négy-négy feladatot megoldaniuk, ellenőrzött körülmények között, majd a szkennelt meg­oldásokat elektronikusan töltötték föl a verseny szervezői által megadott címre.

Idén 5 kontinens 51 or­szágának 160 egyeteméről 590 hallgató vett részt.

A dolgozatokat a csapatok vezetőiből álló nemzetközi csoport javította.

Az augusztus 7-én, szombaton véget ért versenyen a lehetséges 80 pontból Gáspár Attila 70 pontot ka­pott, és ezzel jócskán megelőzte a második helyen végzett, 65 pontos szentpétervári és a megosztott har­madik helyen végzett, 60 pontos orosz, holland, izraeli és lengyel versenyzőket.

kép: ELTE TTK

A verseny győztese a magyar Gáspár Attila (kép: ELTE TTK)

Kiemelendő még Matolcsi Dávid teljesítménye is: ő 56 ponttal a megosztott 11–15. helyen végzett. Az elsősorban egyéni verseny­ként megrendezett eseményen a diákokat az elért pontszámuk alapján díjakkal jutalmazzák, és az ELTE-csapat valamennyi tagja (ők az ELTE matematika alap-, illetve mesterszakának hallgatói) szépen szere­pelt: Gáspár Attila kiemelt, abszolút első helyezést kapott, amivel kiérdemelte a Grand Grand First Prize-t, de emellett az elért pontszámok alapján megvalósult besorolás szerint Borbényi Márton, Csáji Gergely Kál, Kovács Benedek, Matol­csi Dávid, Szabó Kristóf, Szemerédi Levente, Tran Hoang Anh és Zólomy Kristóf is első díjazást kapott, Győrffy Ágos­ton pedig 2. díjat érdemelt ki.

A 113 csapat — egyéni pontszámok alapján számított — versenyét a Szentpétervári Állami Egyetem csa­pata nyerte, második lett az izraeli „válogatott”, harmadik helyen pedig a krakkói Jagelló Egyetem csapa­ta végzett. Az ELTE két öttagú csapata közül az A csapat az 5., a B csapat pedig a 7. helyet szerezte meg.

A csapatot Ágoston Tamás, az ELTE Matematikai Intézet doktorandusza vezette, a verseny egyik fő szervezője pedig az idén is Kós Géza, az ELTE TTK Analízis Tanszék adjunktusa volt.”

Gratulálunk a győzelemhez és a nagyszerű eredményekhez!