Történt nemrég, hogy a Magyar Ateista Társaság vezetője feljelentette a gyemekszívcentrum alapítványát, mert az elindította a „Szívünk imája” mozgalmat az ima világnapján. Skandalum!

A feljelentőnek hivatalosan azzal volt gondja, hogy a GOKVI (Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetet) súlyos összeget fizetett ki az Áder János és Herczegh Anita védnökségével életre hívott „Szívünk imája” mozgalom népszerűsítésére forgatott nyúlfarknyi reklámfilmért: kőkemény 250 ezer forintot. Bizony kérem, a korrupció és a sikkasztás melegágya ez, ami visszavetheti a komplett magyar egészségügyet, sőt, nemzetközileg is elszigetelheti az országot. Hát nem? Ebből az összegből akár ötszázmillió éhező afrikai kiscicának lehetett volna új szívet nyomtatni!

A IX. kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya persze elutasította az ügyet, miután az alapítvány közölte, hogy az imának gyógyító ereje van, s ezt az elmúlt évtizedek több tudományos kutatása is bizonyítja, az imamozgalom pedig nem az orvosi módszerek helyett, hanem azok mellett alkalmazandó, a spotra költött pénz tehát gyógyítási célokat szolgál, így nem merül föl a hűtlen kezelés gyanúja.

Waldmann Tamás, az ateisták vezetője azonban nem elégszik meg ennyivel, s fellebbezést tervez a határozat ellen, mert szerinte

a tudományos konszenzus szerint az imának nincs gyógyító ereje, viszont a rendőrség elfogadta az alapítvány tájékoztatását, mely szerint számos tudományos kutatás bizonyítja az ima hatásosságát. Ez nagyjából olyan, mintha egy kuruzsló elleni feljelentést azzal utasítanának el, mert az pár tudományos(nak látszó) tanulmányt lobogtat arról, hogy az általa folytatott kezelés hatásos. Vagy egy piramisjáték szervezői azt állítanák, hogy az elsikkasztott pénz megvan.

Itt tart most az ügy, s alig várjuk a végkifejletet, addig is azonban pillantsunk rá a Magyar Ateista Társaság tevékenységére. Ők magukat új ateistáknak vallják, akik szerint a világ egy racionálisabb és jobb hellyé tehető azáltal, hogy támogatják a tudományos gondolkodást és a művészeteket, valamint véget vetnek a babonáknak, az irracionalitásnak és a tudományellenes gondolkodásnak. Bemutatkozásukban mindjárt rögzítik is, hogy

a Magyar Ateista Társaság (MATT) célja egy olyan ateista közösség létrehozása, amely a tudományosan alátámasztott tényekre alapuló gondolkodás, és a szekuláris etika alapján testesíti meg az ateista világnézetet.

Mindez jól hangzik, csak sajnos az önkép teljesen hamis, mind a tudományosan alátámasztott tényeken alapuló gondolkodás, mind pedig a szekuláris etika tekintetében. Elég, ha belepillantunk az oldalukon közzétett cikkekbe, s máris azzal szembesülünk, hogy inkább a neoliberalizmus és a gender-ideológia szorgos kiszolgálói ők, mintsem a tudományé, pláne nem az etikus magatartásé. Az ENSZ-hez intézett emberi jogi jelentésükben például olyan állításokat fogalmaznak meg, amelyek nem csupán tudománytalanok, de sok esetben egymásnak ellentmondva inkoherenciát eredményeznek.

A jelentés egyfelől leírja azt, hogy

Magyarország 1895 óta biztosítja a valláshoz és a vallástól való szabadságot, az egyenlőséget is beleértve. A vallási és világnézeti szabadságot ma Magyarország Alaptörvényének VII. cikke szavatolja, és a 2003. évi CXXV. törvény tiltja a vallás szerinti hátrányos megkülönböztetést.

Majd azt, hogy

az Alaptörvény 2020 decemberében megszavazott 9. módosítása tovább korlátozza a kiskorúak és szüleik személyes és vallási szabadságát azzal, hogy „biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.”

Ez az állítás azért fals, mert abból, hogy az immár harmadízben is 2/3-os többséggel megválasztott – azaz a többségi társadalom igényeit és elvárásait korrektül kiszolgáló – kormány biztosít valamit, nem következik automatikusan, hogy korlátozná azok jogait, akik más értékrend szerint akarnak élni vagy gyereket nevelni. Kivéve persze, ha mások gyerekeinek érzékenyítéséről megrontásáról szól a fáma. Tehát a személyes szabadság korlátozása nem valósul meg, a vallási szabadságé meg egyenesen értelmezhetetlen.

Aztán nyilván „tudományos” alapon nehezményezi, hogy

a módosítás a „család” fogalmát a házasságot kötött párokra és a szülő-gyermek-kapcsolatokra korlátozza, és attól vált hírhedtté, hogy kinyilatkoztatja, „az anya nő, az apa férfi” és a gyerekeknek joga van a „születési nemének megfelelő önazonossághoz”… A kormány a nem kreacionista fogalmát hirdeti és a „hagyományos” nemi szerepeket örökkévalónak állítja be… A Magyar Állam a „hagyományos család” népszerűsítése és a gyerekszülés ösztönzése révén pronatalista (a gyermekvállalás feltételeit javító) családtervezési politikát folytat. Egy 2020-as jogszabály rendelkezése szerint a születéskor „az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján” kijelölt nem nem változtatható meg. A személyi adatokban szereplő nem megváltoztatására irányuló keresetek ténylegesen 2018. óta kerülnek visszautasításra.

Az 5. számú ajánlásában pedig megfogalmazza, hogy

a személyes adatok állami nyilvántartásának a tényeket kell tükröznie és tiszteletben kell tartania a transz- és interszexuális személyek emberi jogait és méltóságát.

Magyarán, ha Józsi holnaptól Piroska szeretne lenni, akkor a Magyar Ateista Társaság roppant tudományos ajánlása szerint ezt lehetővé kell tenni – mert ugye tény. Emellett figyelemreméltó, ahogyan tiszteletet követelnek a transz- és interszexuális személyek méltóságának, de nézzük, ők mennyire adják meg ugyanezt a tiszteletet a hívők méltóságának. Elég rápillantani a Társaság által működtetett Facebook felületekre, máris szembetalálhatjuk magunkat számos „megtisztelő” poszttal és mémmel.

Úgy tűnik, hogy a Magyar Ateista Társaság intoleranciája a jelek szerint magasabb bármelyik egyházénál, így az elnevezésük sem fedi a valóságot, mivel valójában nem ateisták, hanem vallásüldözők. Ennél is pontosabban: keresztényüldözők. Mert bizony sem a weboldalukon, se a közösségimédia-felületeiken nem találunk olyan posztot, amely az iszlámmal – vagy a kereszténységen kívül más vallással – szemben fogalmazna meg akár csak óvatos kritikákat; nemhogy gúnyolódást vagy blaszfémiába hajló sértegetést. Úgy fest, itt Magyarországon, ebben a kőkemény „keresztény-diktatúrában” szabadon gyalázkodhatnak, de közben mélyen hallgatnak arról, hogy az iszlám világ egyes államaiban kötelező vallani a muzulmán hitet, a hitehagyókat és a „vallásgyalázókat” pedig kegyetlenül megbüntetik. Ilyen bátrak, etikusak és tisztelettudóak a mi ateisták. Vagy talán a DK egyik fiókszervezetével állunk szemben? Akárhogy is, az föl sem merül bennük, hogy ők ugyanolyan hívők, csak épp Isten tagadásában hisznek. Meg az LMBT-lobbi „tudományosságában”…

Végül pedig visszakanyarodva a hit gyógyító erejéhez: a gyógyításnak mindig volt természettudományos és pszichés aspektusa, ahogy most is van. Aki hisz, annak az ima olyan pszichés erőforrás, amely „csodákra képes”. Az ima hívőkre gyakorolt kedvező pszichoszomatikus hatása igenis vizsgálható tudományos módszerekkel, nem kevésbé, mint a pedagógiai módszerek hatásai. Aki pedig ezt bigott ateizmussal tiltaná, az a betegeket fosztaná meg ettől a plusz erőforrástól.

A Magyar Ateista Társaság esetében tehát nem az ateizmus a fő probléma, hanem a totalitárius szemléletmód, amely ráadásul gyáva és farizeus módon csal is, hiszen a gyakorlatban nem általában a vallásokat üldözi, hanem pusztán csak egy vallást: a kereszténységet. Azt az egyet, amely kéznél van, s amelyről tudja, hogy büntetlenül léphet fel vele szemben, nem kell számolnia a következményekkel, kereszténygyalázásért ugyanis még senkinek sem vágták el a torkát.

Illusztráció: Magyar Ateista Mémbázis