Három hete jöhettek vissza a szurkolók a meccsekre, de velük együtt az idegengyűlölet is visszatért a román stadionokba. Antal Árpád, az erdélyi Sepsiszentgyörgy polgármestere a fegyelmi szabályok szigorítására szólította fel a Román Labdarúgó Szövetséget (FRF) annak érdekében, hogy visszaszorítsák a romániai stadionokon eluralkodott magyarellenességet.

Az elöljáró egy közösségi oldalon közölte kedden, hogy „mélységesen felháborító és kimondottan aggasztó lett a magyarellenesség gyakorisága és mértéke a romániai lelátókon”. Antal szerint az FRF nem lépett fel kellő eréllyel a jelenséggel szemben. „Ezért határozottan felszólítjuk a labdarúgó-szövetség vezetőségét, hogy egyrészt szigorítsanak a szabályokon, másrészt ezeket a szabályokat szigorúan tartassák be” – írta Antal Árpád.

Közölte, hogy egyeztetett Razvan Burleanuval, az FRF elnökével, aki elmondta, hogy a szövetségnek a hatályos szabályok szerint kevés mozgástere van, és a kiszabható szankciók a mérkőzés megfigyelőjének jelentésétől függnek. A hatályos törvények értelmében az FRF csak a klubokra szabhat ki szankciókat, ezért az egyik megoldás az lenne, ha a törvényt úgy módosítanák, hogy a szurkolókat is büntetni lehessen akár a stadionokból való kitiltással.

Antal szerint fontos, hogy az európai szövetségnek (UEFA) is jelezzék a román futballban uralkodó állapotokat, és felkérjék őket, kísérjék figyelemmel a román bajnokságot.

Kifelé a magyarokkal az országból

Hétfőn a román élvonalban a Sepsi OSK a Farul otthonában játszott mérkőzésen többször is felcsendült a hazai szurkolók részéről a „kifelé a magyarokkal az országból!” rigmus. Niczuly Roland, a Sepsi kapusa arra panaszkodott a találkozó utáni nyilatkozatában, hogy a kapu mögött ülő hazai szurkolók leköpték. A meccset a kispadról a Gheorghe Hagi által irányított Farul nyerte 1-0-ra.

Legutóbb a múlt szerdán a másodosztályban megtartott Steaua Bucuresti-FK Csíkszereda mérkőzésen csendültek fel magyarellenes rigmusok.

„A Csíkszeredának a bukaresti Steaua elleni bajnoki mérkőzésen a romániai áldemokrácia legsötétebb idejét felidéző fogadtatásban volt része. A hadügyminisztérium kötelékébe tartozó, az Európai Unió viszonylatában példátlan módon, közpénzből, tehát a magyar ajkú adófizetők hozzájárulásából is fenntartott profi futballcsapat mintegy 2,5 ezer fős ultragyülekezete nyomdafestéket nem tűrő magyarellenes rigmusokkal, a stadionokban évek óta tiltólistán szereplő pirotechnikai eszközök tömkelegének folyamatos használatával kísérelték meg megfélemlíteni az FK Csíkszereda csapatát és közvetetten a romániai magyar közösség egészét” – írja közleményében a csíkszeredai klub, hozzátéve, hogy mindezt zavartalanul lehetett megtenni, a több száz fős biztonsági személyzet ugyanis nem avatkozott közbe.

Novák Eduárd romániai ifjúsági és sportminiszter hétfőn közölte, hogy a szaktárca erőszak elleni bizottsága belső kivizsgálást indított az ügyben.

„Felszólítom mindazokat, akik ezeket az incidenseket elemzik, a Román Labdarúgó Szövetséggel az élen, hogy vonják felelősségre a tetteseket!” – nyilatkozta Novák Eduárd.

Az RMDSZ határozottan elítéli a viselkedést

A klub a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ) fordult segítségért, hogy lépjen fel a közösség elleni gyalázás minden formája ellen, egyúttal érjék el, hogy a hadügyminisztérium kötelékébe tartozó sportegyesületnél vonják felelősségre az ultrák gyalázatos viselkedését anyagilag támogató személyeket, tisztségviselőket. Az RMDSZ határozottan elítéli a mérkőzésen tapasztalt viselkedést, ezért az Ifjúsági és Sportminisztérium Erőszak Elleni Bizottsága belső kivizsgálást indított az ügyben.

„Az ilyen diszkriminatív és agresszív cselekedeteket azonnal és keményen kell büntetni, ezért felszólítom mindazokat, akik ezeket az incidenseket elemzik, a Román Labdarúgó-szövetséggel kezdődően, hogy vonják felelősségre a tetteseket. A sportnak közelebb kell hoznia egymáshoz az embereket, nem pedig egymás ellen uszítania” – mondta Novák Eduárd, az RMDSZ ifjúsági- és sportminisztere.

Forrás: MTI / Index / Mandiner

Kép forrás: Nemzeti Sport