Már régóta a baloldal célkeresztjében van, hogy hatalomra kerülésük esetén megváltoztassák az alaptörvényt, még akkor is, ha nem rendelkeznek az ehhez szükséges parlamenti többséggel. Legutóbb Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány egykori igazságügy-minisztere beszélt arról, hogy ki kell dolgozni bizonyos technikákat, amikkel felül lehet írni a kétharmadot és az írott jogot – írja a Magyar Nemzet.

– Egyszerű többséggel történő alaptörvény-módosítás esetén nemcsak a politikai hatalom morális szilárdsága, hanem az alkotmányos rendbe vetett társadalmi bizalom is jelentős mértékben megrendülne, egy ilyen módon létrejött jogrend pedig törékeny, instabil és kiszámíthatatlan lenne – mondta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője.

Az alkotmányjogász véleménye szerint a szivárványkoalíció ötletei között elsősorban olyan, nehezen komolyan vehető megoldási javaslatok szerepelnek, mint a főpolgármester által korábban belengetett Budapest Alkotmány, vagy az egyszerű többséggel történő alkotmányozás igénye, amikben egyaránt közös, hogy jogilag értelmezhetetlenek, valamint szembemennek a jogállamiság elveivel és az alaptörvény rendelkezéseivel.

– Maga az alaptörvény deklarálja azt, hogy elfogadásához vagy módosításához az országgyűlési képviselők kétharmadának, azaz minősített többségének támogató szavazata szükséges – emlékeztetett Lomnici, majd hozzátette: ezeknek a szavazati arányoknak a semmibevétele a magyar állam alkotmányos rendjének az önkényes megváltoztatását eredményezné.

A Századvég munkatársa szerint a baloldali jogászok elgondolása nem csupán „veszélyes”, hanem egyenesen alkotmányellenes, mivel az alaptörvényt módosítani kizárólag a választások során elnyert kétharmados többség birtokában lehet. – Ez megkerülhetetlen feltétel, a baloldali „mesterkedések” pedig színtiszta politikai célokat szolgálnak – húzta alá…

…Érdemes megjegyezni, hogy maga Bárándy is elismeri: megvan a veszedelme, ha egy írott jogon, mint a jogállam egyik legfőbb pillérén túlemelkednek a balliberális erők…

…Bárándy Péter mellett más balliberális jogászok is értekeztek már arról, hogy az alaptörvényt – ahogy többször fogalmaztak – ki kell dobni a kukába. Sőt Fleck Zoltán, az ELTE oktatója – aki nem mellesleg Gyurcsány Ferenccel is szimpatizál – egyenesen úgy véli, hogy egy 2022-es ellenzéki győzelem után időlegesen le kell mondani a jogállam tiszta érvényesüléséről.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy ezt a világon mindenhol diktatúrának nevezik! Vagyis a globalisták demokráciája nem más, mint agresszív erőszaktétel a valódi demokrácián.

Az írás teljes egészében itt olvasható.

(Címkép: Bielik István/Origo)