A professzor, művészettörténész asszonyt szíve-lelke köti a Felvidékhez. Évente több tanulmányt ír, előadást tart, és kirándulást szervez tájainkon, amelynek történelmi-művészeti értékeit nála jobban senki nem ismeri.

A Felvidék.ma adta közre a professzor asszony felvidékieknek küldött ünnepi gondolatait, amelyet olvasóink figyelmébe ajánlunk.

Kedves felföldi testvérek,

ezen a szent napon együtt ünnepeljük az 1000 évvel ezelőtti közös szent királyunkat, aki a pápától kapott szent koronával megerősítette a Kárpát-haza népeinek szövetségét, amelyet már korábban, Árpád-fejedelem idejében, őseink a vérszerződésben megteremtettek és 1000 évig fennállt a keresztény Magyar Királyság.

Mindenki olyan nyelven beszélt a családjában, a lakóhelyén, amely számára a legkedvesebb, mert ismerték az államfők 1000 éven át Szent István király intelmeit, amely biztosította a sikeres állam szabályait, amelyben – többek között – ez áll: Az egynyelvű ország gyenge és erőtlen!

S István király többi intelmét összefoglalja ez az egyetlen fogalom: jézusi szeretet! A 2000 éves kereszténység főparancsolata!

Szeresd Istent teljes szívedből és minden erődből, és szeresd felebarátodat, mint önmagadat!

Istennek hála, a Felföldön, ahol a 150 éves muszlin uralom nem pusztított, elevenebben él a kereszténység, mint a jelenlegi anyaországban, de ott is pusztít a 20-21. századi szabadelvűség mételye, amely Európa létét veszélyezteti.

Feladatunk most nem kevesebb, minthogy közösen elmélyítsük Istenbe vetett hitünket – amelyre kiváló alkalom a szeptember 5-12. között Budapesten megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus.

Minden erőforrásunk az Oltáriszentségben állandóan jelen lévő Jézus Krisztus, a Világ Ura, aki maga a Szeretet, és aki örök életre, örök boldogságra teremtett bennünket, ha követjük Őt.

Ha szeretjük egymást, Isten bennünk marad, és szeretete tökéletes lesz bennünk! (Szent János apostol első levele 4, 7-16).

Hisszük, hogy amint közel 500 évvel ezelőtt a közös őseink, az ő 150 éves önfeláldozásukkal meg tudták védeni Nyugat-Európa kereszténységét, most is Isten segítségével sikerül megmenteni Európa keresztény kultúráját!

Találkozzunk Budapesten szeptemberben, és győzelemről énekeljen a keresztény szeretettel áthatott szívünk!

Prokopp Mária