Romániában minden ötödik házaspár meddőségi tünetekkel küszködik, a román állami támogatás a legtöbb érintett számára mégis elérhetetlen. A gyerekre vágyó szülőknek viszont nagy segítség lehet a magyar állami támogatás, amely az Áldás Népesség Egyesületen keresztül pályázható meg. Egyre nagyobb az igény a szakklinikákra. Az aktív párkapcsolatok körében a meddőség aránya megközelíti a 20 százalékot. Eddig 26 gyerek született a támogatásnak köszönhetően.

Az Áldás Népesség Egyesület egyik fontos vállalása négy évvel ezelőtt kezdődött a Kolozsvári Magyar Napok keretében, mondta az egyesület vezetője Simon Csaba.

„A magyar napok vendége volt Kövér László, akivel a történelmi magyar egyházak püspökei együtt ebédeltek. Az egyesület részéről a találkozón jómagam is részt vettem, ahol sokat foglalkoztunk az erdélyi demográfiai helyzet alakulásával. Felvetettem, hogy nagyon sok erdélyi magyar pár küszködik meddőséggel, az ezzel járó kezeléseket pedig nem tudják kifizetni. A román állami egészségügyi rendszer nyújt ugyan támogatást, de akkora a várólista, hogy a legtöbb jelentkezőnek esélytelen sorra kerülni, így nem tudják kifizetni a 12 ezer lejes egészségügyi beavatkozás díját.

Felvetésemet élénk érdeklődés követte. Az egyházi vezetők szóvá tették, hogy a széles körű magyarországi meddőségi kezelési programokra fordított összegek egy kisebb részét érdemes lenne Erdélyre is kiterjeszteni. Kövér László meghallgatta javaslatainkat, és megígérte, hogy lép az ügyben. A következő esztendőben megkaptuk az első ötmillió forintos támogatást a program elindítására” – fogalmaz az egyesület vezetője.

Én is szeretnék gyereket címmel hirdették meg 2019-ben az új programjukat a 25 és 35 év közötti házaspárok számára, akiknek rövidebb vagy hosszabb ideje nem sikerült természetes úton gyereket vállalniuk. Az első körben 25 házaspár jelentkezett, a szűkös anyagi keretek miatt azonban csak hatan kerülhettek be a programba. A várt terhesség és szülés szempontjából az indulás sokat ígérő eredménnyel végződött: az első évben a hat házaspárból négynek született gyereke: három családba ikrek érkeztek, a negyedik házaspár pedig egy kislánynak örülhetett. A beavatkozásokra a Marosvásárhely melletti marosszentgyörgyi Zygota Maros Meddőségi Klinikán került sor, amelynek eredményei a legjobbak között szerepel a meddőségi kezelésekkel foglalkozó romániai egészségügyi intézmények között.

A teljes cikket itt olvashatják el.

Fotó: Zygota Maros Meddőségi Klínika