Közeleg a szeptember 18. és 26. között megtartandó, 130 millió forintba fájó ellenzéki előválasztás, amely Magyarországon közjogi értelemben ugyan nem létezik, de legalább szórakoztató.

Kiválasztásra kerülnek az egyéni választókerületi jelöltek, akik 2022-ben közös támogatással indulhatnak el, és lehet voksolni a miniszterelnök-jelöltekre is, immár az érdeklődés híján kieső Pálinkás József nélkül; ő nem tudta megugrani a beugrót sem, nem sikerült összegyűjtenie húszezer aláírást. Aztán ha a miniszterelnök-jelölt-jelöltek közül senki nem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, vagyis az összes voks felét és annál legalább egy szavazattal többet, akkor második forduló következik, amelyet ez esetben október 4. és 10. között tartanak majd meg.

Eddig a tények, s ami ezután következik némiképp szembemegy a jobboldali fősodor véleményével, az állítással, amely szerint az előválasztási képlet megoldása így is, úgy is Karácsony Gergely lesz. Vitathatatlan, hogy a Gyurcsány-párt a leghangsúlyosabb erő a moralitás nélküli összefogásban, az viszont már nagyon is vitatható, hogy e párt vezetése hideg fejjel és racionálisan döntötte el, hogy a számokra hagyatkozva Karácsonyt hozza helyzetbe, mert a főpolgármester az egyetlen olyan színfolt az ellenzéki palettán, aki majdan eséllyel mérkőzhet meg Orbán Viktorral.

A számok persze árulkodóak, de korántsem árulnak el mindent, s már megtapasztalhattuk, hogy olykor kifejezetten megtévesztőek is lehetnek. Így most távolodjunk el a matematika racionalitásától, már csak azért is, mert talán a Demokratikus Koalíció az egyetlen olyan tömegpárt Magyarországon, amely számára sosem a racionalitás a legfőbb érv. Ők azok, akik a feketére szemrebbenés nélkül vágják rá, hogy fehér, ők az alternatív valóságépítés bajnokai, bár kétségtelen, hogy demagógiában Jakab Péter lassan felzárkózni látszik.

A DK kétféle szimpatizánssal rendelkezik: a marginális kisebbséget adók szimplán jól felfogott (anyagi) érdekből állnak Gyurcsány mellé, a többségük viszont szektahívőként ragaszkodik vezéréhez. Persze szektás szavazó minden néppártban előfordul, ám a DK-nál ez a szavazótípus 90 százalék fölötti arányban van jelen. Ez pedig azt jelenti, hogy minden érzelmi alapon dől el, a valóságnak nincs ráhatása sem a párt szellemiségére, sem a cselekedeteire. Mindegy, hogy Gyurcsány az államcsőd szélére sodorta az országot, és lovasrohamot intézett a magyarok ellen, összeveretett és megnyomorított embereket, egy DK-s számára ez csak a Fidesz koholmánya. Az őszödi beszéd mára igazságbeszéddé avanzsált, Dobrev Klára pedig a magyar nemzet jótevőjévé, a jövő egyedüli zálogává. Egyedül ő képes a kormányzásra, a nemzeti egység megteremtésére és Magyarország felvirágoztatására. Ebből egy szó sem igaz persze, de egy DK-s mégis igaznak hiszi. Mindezt rendkívül nehéz megértenie annak, aki a politikára és a jövőválasztásra észszerűen tekint, pedig csak a megértés után kaphatunk válaszokat.

Úgy vélem, tévúton jár az, aki a 2019-es önkormányzati előválasztások eredményeivel veti össze a jelent, így vonva le azt a következtetést, hogy csakis Karácsony lehet az előválasztás befutója, s a színfalak mögött ezt már rég eldöntötték. Először is, Budapest nem az ország egésze, Karácsony támogatottsága vidéken sosem volt magas, manapság pedig különösen nem az; igaz, már a fővárosban se. Másodszor, ebből mindjárt következik is, hogy két év tapasztalataival vagyunk gazdagabbak. Harmadszor pedig 2019-ben ugyan Karácsony legyőzte a DK-s Kálmán Olgát, de mindezt nem érdemes saját kontextusából kiragadni. Az ellenzéki szavazók előtt akkor három jelölt állt: az ismeretlen Kerpel-Fronius Gábor, a televízióból ugyan ismert, de önkormányzati tapasztalattal nem rendelkező outsider, Kálmán Olga, és Karácsony, Zugló polgármestere. Őszintén? Ha ellenzéki szavazó lettem volna, én is a legkisebb rosszra szavaztam volna Karácsony személyében.

Most miniszterelnök-jelöltet kell választani, és valamennyi versenyző ismert, mindannyian rendelkeznek ilyen-olyan politikai tapasztalattal. Márki-Zay és Fekete-Győr sosem bírt komolyan vehető támogatottsággal, mondjuk ki, ők az esélytelenek nyugalmával indulhatnak a harcba. A DK-Jobbik paktum megszületett, s bár részleteiben nem ismerjük, abban biztosak lehetünk, a megállapodásnak nem tárgya, hogy Jakabot közösen ültessék a miniszterelnöki székbe. A két pártelnök mozgásából továbbá levonható az a következtetés is, hogy az alku stabil, egyelőre mindkét fél maximálisan tartja magát a dealhez – nem lőnek egymásra, a DK csüdig beleáll a virtigli jobbikos nácik védelmezésébe, cserébe Jakab ugyanezt teszi Gyurcsánnyal. A kisnyilas és kommunista szavazótábor összefésülése eddig eredményes volt, bár én Jakab helyében azért nem lepődnék meg, ha egyszer csak késsel a hátamban állnék fel attól a bizonyos asztaltól, ahová tizenöt év után le tudtak ülni – „végre kinőttünk az óvodából” – mondta nemrég a Jobbik elnöke, hát reméljük, a hátba szúrást is felnőttként viseli majd. Mert be fog következni, ehhez nem férhet kétség. Akinek az ismeretségi körében, rokonságában akad olyan személyiséggel terhelt alak, mint Gyurcsány Ferenc, az pontosan tudja, az ilyennel meg lehet persze állapodni bármiben, de minek, ha úgysem tart be semmilyen megállapodást vagy szerződést, legfeljebb addig, amíg az érdekei a másik fél érdekeivel hajszálra megegyeznek.

És akkor beszéljünk végre arról, miért is lesz Dobrev Klára a befutó és a DK számára miért ez az A-terv a kezdetektől! Az, hogy Jakabot nem támadja a DK, arra is rávilágít, hogy nem benne látja a belső ellenfelet. Ha visszaemlékszünk, már napokkal azelőtt, mielőtt Karácsony nyelvtudásbéli hiátusa a jobboldali sajtó címlapjára került, a Gyurcsány-párt minden fórumán öles betűkkel adott nyomatékot annak, hogy a jelöltjük Klára asszony lesz, aki négy nyelven beszél. Ez akkor csak és kizárólag Karácsonynak szólt, pontosabban ellene. Majd ráerősítve, miközben a főpolgármester egyik suta hazugságból a másikba csúszott lektori – azaz államilag nem elismert – nyelvvizsgája kapcsán, Gyurcsányék német és amerikai baráti újságírókat kértek fel arra, hogy Dobrev interjút adhasson – németül és angolul természetesen, amely nyelveket valóban jól beszéli. Megjegyzem, ilyen családi háttérrel és lehetőségekkel az volna furcsa, ha nem így volna. Érdekesség, hogy Jakab Péter nyelvtudása vagy annak hiánya a kutyát nem érdekli, ez idáig szóba sem került, mintha ő nem is pályázna a miniszterelnöki posztra. Vajon miért?

Itt van továbbá az a bizonyos Facebook-oldal, az Europálya, amely bár a DK színeiben pompázik, és kizárólag Dobrev Klára kampányát tolja, a DK tagadja, hogy ők üzemeltetnék. Az Europálya tevékenységét szinte kizárólag a Facebookon fejti ki, de van klasszikus weboldaluk is. A nyilvános domainbejegyzési adatokból látszik, hogy az oldalnak ugyanaz a regisztrátora és a name servere, mint a DK weboldalának, de még ez sem zavarja a Gyurcsány-pártot abban, hogy a 444 kérdésére az alábbi választ adják:

„A Demokratikus Koalíciónak semmi köze nincs az Önök által hivatkozott Facebook-oldalhoz, az azon lévő tartalmakhoz és az azon futó hirdetésekhez. Minden ezzel ellentétes állítás valótlan. Megértjük, hogy az előválasztás hevében ellenzéki politikustársaink ilyen állításokat tesznek, de ettől azok még nem válnak valósággá. A DK tisztességes versenyben kíván győzni, ilyen eszközöket nem használtunk és nem is fogunk… Mivel az ellenzéki pártok, politikusok összeugrasztása csak a Fidesznek áll érdekében, ezért talán érdemes a Fidesz háza táján keresni az igazságot.”

A DK-s logika szerint tehát egy Facebook-oldal, amely a Fideszt gyalázza és odaszúr Karácsonynak is, Dobrevet viszont élteti, csakis a Fidesz műve lehet. Végső soron, a Fidesz mi mással is kampányolhatna, mint önmaga alpári ócsárlásával és Klára asszony éltetésével? A DK-s szavazók pedig elhiszik ezt, mert el akarják hinni.

Gyurcsány Ferenc és felesége semmit sem változtak, csak a köpönyeg fordult. Ugyanolyan gátlástalanul és szemrebbenés nélkül tagadják le a nyilvánvalót, ahogy tették mindig is. Karácsony Gergely nem a barátjuk, még csak nem is valódi szövetségesük, ahogy Jakab Péter sem, előbbi viszont (még) ellenfél számukra. Lenézik a teszetosza főpolgármestert és megvetik a primitív Jakabot.

Meg kellene értenünk, hogy a Gyurcsány-Dobrev tandemet a kampányban sem a ráció viszi előre, ezért nem is törődnek azzal, hogy az aktuális adatok épp melyik jelöltet mérik esélyesebbnek. Komolyan gondolja bárki is, hogy Dobrev csupán szórakozásból járja le a lábát, viccből szórja kampánycélokra a milliókat, s ez az egész csak a megtévesztés színjátéka, mert előre eldöntötték, hogy végül úgyis a nyápic Karácsonyt futtatják be győztesnek? Ugyan már! Dobrev leggyakrabban használt szava a kampánynyitó előadásában az „erő” volt, és ez sem véletlen.

Olyan mérhetetlen bosszúvágy dolgozik bennük, amiért a magyar nép megfosztotta őket attól a politikai hatalomtól, amelyre hitbizományként tekintenek, hogy a ráció aligha állhat útjukba, a gazdasági erőforrásaik pedig korlátlanok. Bár a választók túlnyomó többsége ma is Gyurcsány Ferenccel azonosítja Dobrev Klárát, a DK és szavazói – akik száma megháromszorozódott 2018 óta – mégis abban hisznek, hogy Dobrev egy önálló és a férjétől független jelölt. Ők így látják, és ezt próbálják elhitetni a bizonytalanokkal is. Érzik, hogy Gyurcsány nem győzhet, de hiszik, hogy Dobrev igen. Elhiszik, hogy jóval esélyesebb, mint Karácsony. Ezért lesz Dobrev Klára az előválasztás befutója. Az A-terv mindig is ez volt, legfeljebb ha egy fatális véletlen folytán valami igazán balul sülne el, akkor jöhet számításba Karácsony személyében a B-terv.

Kiemelt kép: Isza Ferenc/AFP