Mindenki érezze a súlyát annak, hogy az oltatlanság valódi életveszélyt jelent – hangsúlyozta a Magyar Nemzet kérdésére Békássy Szabolcs, jelezve: az oltatlanok magas száma a járvány negyedik hullámának súlyosabb lefolyását idézheti elő.

Az országos háziorvosi kollegiális vezető szerint az oltást elutasító páciensek többségét a vakcinák megbízhatósága, valamint az oltási reakcióktól és a szövődményektől való félelem befolyásolja, ezeket a tévhiteket pedig a háziorvosoknak kell eloszlatni.

Annak ellenére, hogy Magyarországon szinte mindenkinek van a családi, a baráti vagy az ismeretségi körében egy-egy olyan személy, aki az elmúlt egy évben a koronavírus-járvány következtében súlyos állapotban került kórházba vagy ne adj’ isten, fatális kimenetelt szenvedett el, a mai napig vannak olyanok, akik alábecsülik a pandémia egészségügyi kockázatát és elutasítják a védőoltások felvételét.

A hatvan év felettiek körében közel négyszázezer emberről tudni, aki eddig nem oltatta be magát, arányaiban véve mégis inkább a fiatalok körében magasabb az oltást elutasítók száma. 

A fiatalok feltehetően azt gondolják, hogy az ő immunrendszerük elég felkészült arra, hogy a koronavírus-fertőzést könnyedén átvészelje. Ezzel szemben viszont egyértelműen azt tapasztaltuk, hogy a járvány nem válogat, hiszen olyanok is kórházi kezelésre szorultak, akik teljesen egészségesek voltak, és nem szenvedtek semmilyen krónikus megbetegedésben. 

Ezért is nagyon fontos, hogy mindenki érezze a súlyát annak, az oltatlanság valódi életveszélyt jelent.

A teljes írás itt olvasható.