Brüsszelben a források megvonásával akarják megfojtani Magyarországot, de a bürokraták fenyegetése kevés lesz egy ezeréves nemzettel szemben. Ezt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Nicolas Bay, a francia Nemzeti Tömörülés EP-képviselője, az Identitás és Demokrácia frakcióvezető-helyettese. Idézünk az interjúból.

Az Európai Parlament baloldala, beleértve a Néppártot is, egyáltalán nem mutat valódi érdeklődést az iránt, mi történik ténylegesen Magyarországon. Ők csak meg akarják büntetni a túl konzervatívnak ítélt kormányt, a saját progresszív szeszélyeiket akarják rákényszeríteni a magyar emberekre. Nem szabad elfelejtenünk, mi a Magyarország és Lengyelország elleni támadások eredeti oka. Nem esett túl sok szó a jogállamiságról azelőtt, hogy hat éve Lengyelország és Magyarország ellenezte az európai menekültügyi rendszer reformját, amely kötelező kvóta szerint akarta szétosztani a migránsokat. A jogállamisági vita tehát csak egy ürügy a brüsszeli diktátumoknak ellenálló országok megtörésére.

Elég csak megnézni a számtalan állásfoglalást és határozatot, amelyet az Európai Parlament többsége megszavaz. Kéthavonta Magyarországról és Lengyelországról tartanak vitát a plenáris üléseken, és mindig bűnösnek találják őket a nők, a migránsok, az LMBT-személyek jogai és a szólásszabadság elleni képzelt támadásokban. A baloldal állandóan szankciókat és pénzügyi büntetéseket követel Magyarország ellen. Ki hinné el, hogy amikor Budapestre jönnek, objektíven ítélik meg a helyzetet? Azért jönnek, hogy az ideológiájukat hirdessék, és kampányoljanak a Fidesz ellen.

– Mi az ön célja ezzel az utazással?
– Mindenekelőtt az igazságot keresem. Ennek érdekében természetesen európai parlamenti kollégáimmal együtt részt veszek a betervezett találkozókon. Ezzel párhuzamosan magam is tervezek találkozókat akadémikusokkal, újságírókkal, konzervatív NGO-kkal és kormányzati
tisztségviselőkkel. Egy teljes és őszinte képet akarok alkotni a helyzetről, amiről aztán beszámolhatok Brüsszelben. Franciaországban is akarok pedagógiai munkát végezni, hiszen túl sok hazugságot ismételgetnek Magyarországról, a legcsekélyebb ismeret nélkül. Talán emlékeznek rá, három éve Emmanuel Macron egyszerűen kirúgta a budapesti francia nagykövetet, amiért a valóságról mert beszámolót küldeni. A nagykövetünk, Éric Fournier felhívta a figyelmet az aggasztó és irracionális magyarfóbiára, ami a fősodratú médiát és a nyugati politikai osztályt jellemzi. Emiatt már másnap leváltották.

Én a magam részéről nem köztisztviselő vagyok, hanem a francia emberek által megválasztott képviselő. Emmanuel Macron nem hallgattathat el engem, el fogom mondani, amit látok.

– Milyennek tartja a látogatás hivatalos programját? Elfogult vagy elfogulatlan?
– Egyelőre csak előzetes programunk van, de már az is tanulságos. Nyolc órát töltünk azzal, hogy beszélgessünk huszonöt, kifejezetten baloldali tényezővel – NGO-kkal, think tankekkel, akadémikusokkal, médiumokkal, nemzetközi szervezetekkel –, valamint egy óra negyvenöt percet az ellenzéki koalícióval és Budapest főpolgármesterével. Négy óra és tizenöt perc jut a kormányzati tisztségviselőkre és három óra tizennyolc konzervatív szervezetre és a sajtótermékre – egyenként alig tíz perc!

A teljes cikket itt olvashatja el.