Nem kétséges, hogy a koronavírus elleni háborúban a védőoltások legfontosabbak. Ám rögtön utánuk következnek azok az intravénás vagy szájon át bevehető gyógyszerek, amelyek közül kettőt már sikeresen alkalmaznak, sőt Magyarországon is gyártanak.

Ilyen a remdesivir, amelyet először a nyugat-afrikai, 2013–2016-ig tartó Ebola-járvány megfékezésére vetettek be. A sikeres vizsgálatokat követően ez volt az első olyan gyógyszer, amelyet a magyar hatóságok jóváhagytak a COVID-19 kezelésére, a Richter Gedeon Rt. pedig elkezdte gyártani. Ezt a vírusszaporodást gátló szert kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják meg. (A múlt év végig már 1500 betegen alkalmazták.)

Utána engedélyezték a favipiravirt, amelyet tavaly áprilisban a hazai EGIS gyógyszergyár kezdett el gyártani és ezt az igazolt covid-betegeknek az enyhe, illetve középsúlyos tünetek esetén ma már a háziorvosok is felírhatják. (Az első 400 ezres adagot még Kínából kaptuk…) A gyógyszer használata mellett a betegek 91 százalékánál javult a tüdő állapota, nélküle csak 62 százaléknál.

A harmadik hazai gyártású gyógyszer lehet az ivermectin, amelyet egyszerre kezdenek el tesztelni sok helyütt a világon. A Trialsitenews arról írt, hogy e hónap elején itthon is elindul a tesztelés az OGYÉI és az Egészségügyi Tudományos tanács jóváhagyásával. Az ivermectint 1975-ben fedezték fel és 2002-ben került orvosi alkalmazásra, parazitafertőzések sokféle kezelésére.

A tudományos világnak most azt kell eldöntenie, hogy alkalmazható-e a COVID-19-es betegek kezelésére vagy sem, és amennyiben igen, akkor milyen mellékhatásokkal kell számolni.

Magyarországon a tesztelés három intézményben indul el ezekben a napokban. A Dél-pesti Centumkórházban, a Korányi Pulmonológiai Intézetben és a Debreceni Egyetemen. Ez egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat amelyet a három helyszínen 70 önkéntes, tünetmentes és enyhe súlyosságú COVID-19 betegen végeznek el. A klinikai vizsgálatok hossza attól is függ, hogy a három intézményben mikor találnak 70 önkéntes jelentkezőt.

Ha a teszt lezárul, az eredményeket a WHO összeveti a többi ország jelentéseivel (metaanalízis) és akkor dől el az ivermectin sorsa. Ha minden jól megy (amit most még nem lehet tudni) akkor a gyógyszert itthon az innovatív gyógyszerfejlesztésben élenjáró, 1991-ben alapított Meditop Kft. fogja gyártani amely a favipiravirt is gyártja az EGIS mellett.