Sokan úgy vannak a tudománnyal, mint Lehel kürtjével, messziről jó hallani. Így azután nem is kapnak nagy publicitást azok a találmányok, kezdeményezések, amelyek világra szóló elismeréseket vívtak ki.

Puli időkapszula indul a Holdra. A cím már csak azért is felkeltette érdeklődésemet, mert mintha már hallottam volna egy puli nevű magyar cégről. Nos kiderült, hogy a Puli Space Technologies cég már 2010 óta létezik és olyan könnyű, olcsó holdjárók, valamint egyéb eszközök fejlesztésén dolgozik, amelyek a szélsőséges holdi környezetben is működőképesek és használhatók. Ilyen volt például a holdi vízszimatoló fejlesztése, amely tavaly elnyerte a holdi erőforrások kategória első díját az amerikai űrügynökség versenyén.

Talán ennek a sikernek is köszönhető, hogy a NASA-díjas Puli Space időkapszulája az első magyar hasznos teherként juthat fel a Holdra 2021 végén a Peregrine holdszondán. A NASA műszerivel együtt utazik majd az a Téridő Plakett, amely a magyarság kollektív emlékezetének lenyomatát őrzi majd. Erről a cég igazgatója a Gondola.hu portálon azt mondta:

„Olyan emlékeket, történeteket, teljesítményeket gyűjtünk, melyekről közösen úgy gondoljuk, hogy méltó arra, hogy gazdagítsa akár évezredek múlva is azt a képet, amit a XXI. századi Magyarországról az akkori olvasók, kutatók látnak majd.”

Ehhez pedig várják, cégek, civil szervezetek és magánemberek ötleteit március végéig.

Minderről bővebben itt olvashatnak.