Újabb magyar sportdiplomáciai siker a megtisztelő feladat, amelyet a magyar NOB-tag kapott.

Fürjes Balázst, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagját kinevezték a NOB Olimpiai Program Bizottsága tagjának. A magyar sportdiplomata még NOB-tagsága előtt bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba, ami a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik legfontosabb testülete.

Thomas Bach, a NOB elnöke írt levelet Fürjesnek, amiben kinevezte az Olimpiai Program Bizottság tagjává, megköszönte eddigi munkáját, és sok sikert kívánt neki az új pozícióban.

Az Olimpiai Program Bizottság a NOB talán legfontosabb bizottsága. Itt dől el, milyen irányban változik az olimpiák tartalma, programja, itt fürkészik a jövőt, hogy milyen irányban változtasson a NOB az olimpiák tartalmán, profilján, milyen reformokat érdemes megfontolni a játékok tekintetében.

Ez a bizottság egy igazi gondolkodó- és alkotóműhely, innen jönnek a legfontosabb javaslatok a NOB végrehajtó bizottsága és közgyűlése számára.

Nem volt még rá példa, hogy valaki „zöldfülű” NOB-tagjént, kevesebb, mint fél évvel taggá választása után bekerüljön ebben a bizottságba, ahol a tagok általában „feketeöves” NOB-tagok.

Ugyanakkor Fürjes Balázs gyors előmenetele nem meglepetés – ő a legfiatalabb a Mumbaiban megválasztott nyolc új tag közül, de a teljes NOB-tagságban is fiatalnak számít, 52 éves életkorával a tagok átlagéletkora alatt van jó néhány évvel.

Az Olimpiai Program Bizottság folyamatosan monitorozza a téli, nyári és ifjúsági olimpiai játékok programját, és javaslatokat tesz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának, tehát döntés-előkészítő szerepe van. Az Olimpiai Program Bizottság NOB-tagokból, nemzeti olimpiai bizottsági delegáltakból, nemzetközi sportági szövetségi delegáltakból, olimpiai játékok szervezőbizottságának delegáltjaiból, olimpikonokból tevődik össze.

Fürjes Balázs Olimpiai Programért Felelős Bizottság-tagságáról Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a sportolói bizottság tagja kiemelte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapítása óta mindig volt állandó magyar tagja a szervezetnek, ami a magyar sport elismertségét bizonyítja.

„Fürjes Balázs bekerülése az Olimpiai Programért Felelős Bizottságba a teljes magyar olimpiai mozgalom és magyar sport megbecsülésének jele, óriási megtiszteltetés. Aki ismeri Balázs munkáját és személyiségét, pontosan tudja, hogy helyt fog állni. Sok sikert kívánok neki, biztos vagyok benne, hogy az olimpiai mozgalmat magas szinten fogja képviselni. A sportolói bizottság az egyik legaktívabb tagja a NOB-nak, minden bizottságban jelen vagyunk egy vagy több delegálttal, minden hónapban van videókonferenciánk, gyakran találkozunk személyesen is. Az első sportolói bizottságban Thomas Bach is jelen volt, ez nagy büszkeség számunkra, hiszen ő pontosan tudja és ismeri a sportolói bizottság szerepét” – hangsúlyozta Gyurta Dániel.

Index.hu

Borítókép: Fürjes Balázs
Forrás: Nemzeti Sport/Árvai Károly