A miniszterelnök-jelölt elárulta, hogy milyen feltételekkel lépne vissza Karácsony javára.

Ahogy a Mandiner arról korábban beszámolt, pénteken eldőlt, hogy az előválasztás második fordulójába bejutó Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely közül egyikük visszalép majd Dobrev Klára ellen. Az egyelőre még nem dőlt el, hogy melyikük lép vissza a másik javára, a hódmezővásárhelyi polgármester és Budapest főpolgármestere előreláthatólag hétfőn ül le a tárgyalóasztalhoz.

Márki-Zay csütörtök este a Spirit FM Aktuál című műsorának vendége volt, ahol már arról beszélt, hogy milyen feltételek teljesítése esetén lépne vissza Karácsony Gergely javára. Ezek a következők:

  1.   Az euró bevezetése.
  2.   A keményebb és határozottabb elszámoltatás ígérete.
  3.  Az Alaptörvény akár feles többséggel való lebontása.

Az eddigi egyeztetések során az euró bevezetésében egyetértettek Karácsonnyal, valamint a keményebb és határozott elszámoltatásban is konszenzus volt közöttük. Márki-Zay szerint a legfontosabb kérdés az, hogy miként lesznek képesek helyreállítani a valódi jogállamot, ugyanis, ha valaki elfogadja azt a fideszes alaptörvényt, hogy Polt Péter kilenc évig marad a legfőbb ügyész, akkor elfogadja, hogy Magyarország sosem lesz jogállam. Amennyiben ebben nem tudnak megoldást találni, akkor nem lesz rendszerváltás és kormányváltásnak sincs értelme – fejtegette –, mert akkor rögtön visszajön a Fidesz, szerinte már két év múlva.

A feles alkotmányozás kérdésében a korábbi miniszterelnök-jelölti vitákon teljes egyetértés mutatkozott.

Forrás: Mandiner