A napokban volt az első évfordulója annak, hogy a Nord Streamot máig ismeretlen(nek tekintett) tettesek felrobbantottak, ellehetetlenítve, hogy ezen a gázvezetéken földgáz érkezzen Európába Oroszországból.

Az Európába irányuló orosz gázexport egyik fő útvonala a Balti-tenger mélyén húzódó Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezeték volt, ezeken ütött lyukakat több detonáció 2022. szeptember 26-án. Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő Facebook-posztjában ennek kapcsán kiemelte: a Nord Stream csupán az első volt a szép, új világ logikájával szembemenő és ezért pusztulásra ítélt gazdasági dinoszauruszok közül.

A robbantás évfordulójáról igen sokan megemlékeztek, emlékeztet Castel, hozzátéve: Seymour Hersch egy még sötétebb, még cinikusabb politikai sakkhúzást vélt leleplezni az évforduló alkalmából publikált cikkében.

„Mások tovább színezgették a vezetékzúzó ukrán hazafiak regéjét – yachttal, tokkal, vonóval. Közben, csak úgy mellékesen gondoskodtak arról is, hogy Zaluzsnyij tábornokra hárítsák át a felelősséget. A jelenlegi nagy selyemzsinór-fesztiválból kiindulva, neki már valószínűleg úgyis mindegy” – írta Castel.

Újra átgondolva a történteket, én arra a következtetésre jutottam, hogy a támadással kapcsolatos személyes felelősség kérdése egy igen mellékes szempont – mutatott rá az elemző, aki ki is fejtette, hogy miért gondolja így:

„Azért, mert az Északi Áramlat pusztulásának az okai rendszerszintűek és logikusan következnek a szemünk előtt lezajló világrendváltásból”.

A posztban Castel el is magyarázta, mire gondol: „A régi, egypólusú világban a globális fontosságú biztonságpolitikai kérdéseket a főhatalmat gyakorló USA levette az asztalról. Mikor nincs valódi ellenfél a pályán, akkor a világ egyetlen hatalmas svédasztal és az sem tragédia, ha a szövetségesünk egy hajdani ellenségünktől válik energiafüggővé”.

„Az új, többpólusú világban azonban minden szövetségi blokk a saját asztalánál eszik. A tegnap racionális gazdasági döntése a ma új világrendjében diszlojalitásnak, a szövetségesek elárulásának minősül” – hangsúlyozta Castel, aki szerint e.z az oka annak, hogy a német kormány nem protestált a támadás miatt.

„Miért is tette volna? Végre jött valaki, aki, ha nem is vérrel, de klímaszomorító metánnal mosta le az árulás gyalázatát” – tette hozzá.

Castel szerint „valószínű, hogy kismillió más olyan célpont van ezen a fehér világon ami az Északi Áramlathoz hasonlóan tegnap még legitim gazdasági vállalkozás volt, ma már azonban egyre inkább a szövetségi rendszerrel szembeni diszlojalitás bélyegét viseli magán”.

Ha valaki most például Európa Kínával való kapcsolatrendszerére gondol, akkor jó helyen keresgél, tette hozzá az elemző, aki szerint a Nord Stream csupán az első volt a szép, új világ logikájával szembemenő és ezért pusztulásra ítélt gazdasági dinoszauruszok közül.

„Most már csak arra kell odafigyelnünk, hogy ne legyünk a közelükben amikor a Zeitgeist sameszeinek a szerepét betöltő ukrán hazafiak vagy amerikai »fókák« éppen arra eveznek” – zárta bejegyzését Castel.