A magyarság történetéhez nem csupán az ősmagyar harcászat eszközei köthetők, legalább olyan szorosan hozzá tartozik a ló mint szállító eszköz, igavonó, manapság pedig a szabadidősport eszköze. De a lónak, a lovaglásnak van egy kevéssé emlegetett szerepe is: gyógyító hatású lehet.

Az 1997-ben megszületett Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány célja a lovasterápiával foglalkozó, különböző előképzettségű szakemberek folyamatos képzése, továbbképzése, hiszen mint kiderült, sokan, sok helyen, igen eltérő megközelítéssel és eltérő színvonalon végzik ezt a tevékenységet. A szakemberek képzésének érdekében az MLTSZ 1997 óta évente minden ősszel 2 hetes továbbképző tanfolyamot szervez.

Idén október 2. felében valósulnak meg az oktatási programok. Az őszi képzési blokk a lovasvizsgákra felkészítő programmal kezdődik. Mivel a tavalyi évben a járványügyi korlátozások miatt nem tudták megvalósítani a lovasvizsgákat, így az idén a korábbi évekhez képest jóval több vizsgázóra számítanak.
Az őszi képzési blokkot 4 napos lovasterápiás segítő tanfolyamunk zárja, amelyre olyan személyek jelentkezését várják, akik szívesen segítenék a lovasterapeuták munkáját a terápiás foglalkozások során.

Az Alapítvány 2007-től minden évben a MOL Alapítvány Gyermekgyógyító Program támogatásával intenzív, komplex terápiás heteket, nyári táborokat szervez a lovasterápiás foglalkozásra járó gyerekeknek. Ez a terápiás program kiegészíti, és hatékonyabbá teszi a tanév során lezajló terápiás folyamatot. A táborokat korosztályos bontásban óvodás, kisiskolás, kamasz és serdülő gyerekeknek megfelelő tematikával tervezik. A programban részt vesznek különböző pszichés zavarokkal küzdő, valamint tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, autizmussal élő, látássérült és mozgásukban akadályozott gyermekek, nyaranta 50-60 fő.

A programokról, képzési lehetőségekről és a vizsgákról részletes információkat a http://www.lovasterapia.hu/kepzesek/2021_oszi_programok honlapon találhatnak.

Forrás: Magyar Lovasterápia Szövetség

(Címkép forrás: YouTube)