Életének 92. évében elhunyt Király Károly erdélyi magyar politikus – közölte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Elnöksége.

„Király Károly a legkeményebb nacionálkommunista diktatúra éveiben is nyíltan kiállt az erdélyi magyar közösség védelmében, s tiltakozott a magyarság jogfosztott helyzete ellen. A rendszerváltozást követően az autonómia ügyének megkerülhetetlen vezető képviselője lett, a román parlament tagjaként pedig megalkuvást nem tűrő módon küzdött az erdélyi magyar érdekképviselet kiteljesítéséért” – áll a közleményben

Áldozatos munkája elismeréseképpen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács 2013-ban tüntette ki a Kós Károly-díjjal. Laudációjában – egyebek mellett – ez áll: „az autonómiagondolat egyik első frontembereként az 1970-es évek Romániájában, a csend és a sötétség országában az első hang volt, mely szembeszállt a zsarnokkal, és elindította az erdélyi magyarság morális és intellektuális ébredését”.

Király Károly 1990 májusától volt a román szenátus alelnöke. Még ebben az évben megalakította a Nemzeti Kisebbségi és Etnikai Szövetségek Ligáját. 1991-ben a román parlament 514 tagja közül egyedüliként nem vett részt az új alkotmány megszavazásán, annak kisebbségellenes passzusa miatt, amiért megfosztották szenátori mandátumától. 1993-ban alapította a Székely Faluért Alapítványt, mezőgazdasági gépekkel támogatta a székely falvakat, és több mint félmilliárd lejjel segítette az egyházakat, civil, politikai és ifjúsági szervezeteket, nagycsaládokat, időseket. Az erdélyi magyarság jogai és önrendelkezése érdekében folytatott küzdelme elismeréseként az államfő a Magyar Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adományozta Király Károly politikai közírónak, az RMDSZ alapítójának 2015 novemberében. Az elismerést Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke adta át a Parlamentben.

Forrás: erdely.ma/kronikaonline.ro

(Címkép: kronikaonline.ro)