Elítélik és hatalmi visszaélésként értékelik a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetői, hogy a csendőrség törvénytelennek minősítette a székely szabadság napi marosvásárhelyi felvonulást – közölték szombaton Kolozsváron tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a marosvásárhelyi rendezvény külföldi meghívottjaival közösen tartott sajtótájékoztatón hatósági visszaélésként értékelte, hogy a pénteken, a székely szabadság napján Marosvásárhelyen összegyűlt ünneplőknek nem engedélyezték az utcai felvonulást, és visszatérve a sok évvel ezelőtti gyakorlathoz, a több száz fős tömeg a járdára szorult.

Tőkés László hangsúlyozta:

elítéli és szégyenletesnek tartja, hogy a csendőrség törvénytelennek nevezte az előre bejelentett, engedélyezett rendezvényt, megpróbálta korlátozni a jelenlévők gyülekezési és szólásszabadsághoz való jogát. Románia 33 évvel a rendszerváltás után sem képes felzárkózni a nemzetközi normákhoz a kisebbségi jogok tekintetében – mondta. Ahelyett, hogy Európa felé, előre haladnánk, visszaestünk az évekkel ezelőtti állapotba

– fogalmazott az EMNT-elnök.

Izsák Balázs elmondta: a csendőrség szóban közölte vele, hogy törvénytelennek, nem engedélyezettnek tekinti a tüntetést, írásbeli figyelmeztetést nem küldtek. Romániában a gyülekezési jogról szóló törvény szerint az a rendezvény minősül törvénytelennek, melyet nem jelentettek be, nem engedélyeztek vagy utólag betiltottak – mutatott rá. A pénteki nagygyűlésre egyik sem igaz. Ezt 2022. december 7-én bejelentették a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalban, pozitívan láttamozták és a bizottságnak a csendőrség képviselője is tagja.

„Nem lehet kétféleképpen minősíteni egy rendezvényt: ha láttamozva volt, nem lehet törvénytelen”

– mondta Izsák Balázs.

Úgy értékelte, a csendőrség azzal, hogy szóban törvénytelennek minősítette a rendezvényt, a résztvevőket akarta megfélemlíteni, eltántorítani.

Elmondta: jogászaik elemzik, ha hatalmi visszaélés történt, és amennyiben igen, bírósági eljárást indítanak. Az MTI kérdésére közölte, a csendőrség egyetlen résztvevőt sem bírságolt meg pénteken, de az előző évek tapasztalata alapján arra számítanak, utólag küldik ki a jegyzőkönyveket. Ha lesz ilyen eset, bírósági eljárást indítanak – mondta. Úgy vélte, a hatóságok emiatt filmezhették hosszasan a résztvevők arcát.

A Szekelyhon.ro/MTI teljes cikke itt olvasható.

Kapcsolódó hír:

Székely zászló, huszárokRomán aktivista: Gratulálok a székelyeknek, hogy küzdenek a létezésükért!

Cristian Marchiș szerint a székely szabadság napja nem egy irredenta rendezvény, nem kísérlet Románia egységének megosztására.