Jó érzés tapasztalni, hogy Magyarország mintaállam lett Európában nagyon sok területen. A migráció például egy olyan kérdés, ahol mindenki a magyar válaszokra kíváncsi – írta hétfő délutáni Facebook-bejegyzésében Varga Judit igazságügyi miniszter, aki a spanyol sajtó munkatársainak nyilatkozott.

A spanyol sajtó munkatársai is elsősorban ezekre a magyar megoldásokra voltak kíváncsiak, akikkel aktuális ügyeket is érintettünk. Átbeszéltük a lengyel határon zajló eseményeket, valamint szót ejtettünk a brüsszeli bürokrácia képmutató kettős mércéjéről is.

Varga Judit - Juan Barba

Európai kérdések, közös pontok – címmel a miniszter asszony ugyan csak tegnap írta közösségi oldalán:

Megbeszélést folytattam Juan González Barba uniós ügyekért felelős spanyol államtitkárral. A találkozón szó esett az EU bővítéspolitikájáról, amelyben hazánk markáns álláspontot képvisel: fel kell venni a tagállamok közé Szerbiát és nem szabad útját állni a nyugat-balkáni országok csatlakozásának. Európa jövője nem egy fogyatkozó és hátráló, hanem egy bővülő szövetségben rejlik, melyet erős és szuverén nemzetállamok alkotnak.

Hasonlóan határozott véleményt fogalmaztam meg a migráció kérdésében is: a leghatékonyabb módszer az illegális bevándorlás megállítására a határzár kiépítése, ez a magyar után a lengyel határon is bebizonyosodott. Most már csak az Unióra várunk, hogy végre hajlandó lesz-e kivenni a részét az Európa védelmét biztosító intézkedések finanszírozásából.

Közös pont az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat, ahol a regisztrált események számában hazánk a második helyen áll a tagállamok között. Egyetértettünk abban, hogy itt a kiváló lehetőség arra, hogy az állampolgárok ismét az európai politika középpontjába kerüljenek és elmondhassák, milyen Európában szeretnének élni.