Terézváros napjait február óta koalíciós belharc és bosszúhadjárat jellemzi. Soproni Tamás, a kerület momentumos polgármestere már úgy fogalmaz: a testületi üléseket „két ellenzék, az MSZP és a Fidesz” társaságában tölti. Nem működő bizottságok és lejáratókampány egy tizennégymilliós kölcsönszerződés árnyékában.

Hatvani Csaba neve általában nem szorul magyarázatra, ha Terézváros kapcsán kerül elő. A volt terézvárosi képviselő, jelenleg is a helyi MSZP elnöke még a 2004-es hírhedt Andrássy úti ingatlanmutyi kapcsán tett szert országos ismertségre. Hatvani és társai ellen – köztük van Fürst György volt szocialista alpolgármester is – jogerős elmarasztaló ítélet született első fokon 2017-ben, 2018-ban pedig Terézváros Önkormányzata részére százhuszonhárommillió forint megfizetésére kötelezte őket a bíróság.

Van viszont egy kis probléma: Hatvani egyetlen értéktárgya szigetszentmiklósi otthona, amely a becslések szerint ötvenmillió forintért árverezhető el. Az önkormányzat meg is indította a végrehajtási eljárást, amikor megérkezett Bálint György kerületi MSZP-s képviselő. Bálint és Hatvani kapcsolata régre nyúlik vissza. Már javában folyt az eljárás Hatvani ellen, amikor Bálint György nagylelkűen kisegítette egy tizennégymillió forintos kölcsönnel a helyi MSZP-vezetőt 2016. május 16-án. A kölcsönszerződést két tanú jelenlétében írták alá, akik előtt Bálint György készpénzben adta át az összeget.

Miután Hatvani nem fizetett, 2018. május 2-án szerződést módosítottak, a fizetési határidőt kitolták, és ezzel együtt egy jelzálog is került Hatvani szigetszentmiklósi házára, ezt a földhivatal 2018. június 30-án jegyezte be. A szerződésmódosítás után nem sokkal indult meg a végrehajtás. Miután Hatvani házát lefoglalták – addigra már jelzálog volt rá bejegyezve –, Bálint György is megpróbált bekapcsolódni az eljárásba.

Ha sikerrel jár, az a gyakorlatban annyit jelentett volna, hogy az elsőbbség Bálint Györgyöt illeti meg az eljárás során, az ő tizennégymillió forintjának kifizetése után kaphatta volna meg Terézváros Önkormányzata a neki járó összeget. „A Hatvani Csaba ellen folyó végrehajtásba Bálint György, az MSZP jelenlegi terézvárosi képviselője valószínűsíthetően egy, a Hatvani Csabával kötött fiktív kölcsönszerződésre hivatkozással akart bekapcsolódni. A valószínűsíthetően jogellenes bekapcsolódás Bálint György részéről több mint tizennégymillió forintos kárt okozhatott volna az önkormányzatnak” – írta Soproni Tamás polgármester.

Bálint György és a kerületi MSZP azonban nem állt meg itt. Miután a végrehajtásból nem részesült, Bálint György, mint a VI. kerület képviselője keresetet nyújtott be a bíróságon a VI. kerület ellen. Az MSZP-s képviselő végül csak a per költségének kifizetését nyerte meg, a végzés szerint ugyanis Bálintnak tudnia kellett róla, hogy a jelzálogszerződéssel az alperesi jogosult követelésének kielégítési alapját részben vagy egészében elvonja.

Az eset óta Soproni Tamás nem is olyan burkoltan utalt rá, hogy Bálint György és az MSZP bosszúhadjáratot folytat ellene, és ezzel Terézváros ellen is. A polgármester a Terézváros magazin legújabb számában már odáig ment, hogy a Fidesz mellett az MSZP-t is ellenzéknek nevezte, sőt míg előbbit helyenként hangosnak, de konstruktívnak minősítette, addig utóbbi stílusát személyeskedőnek titulálta. Nem működő bizottságok, leszavazott javaslatok és el nem fogadott költségvetés marad tehát a koalíció után, amely a jelek szerint felfalta önmagát.

Forrás és kép: Magyar Hírlap